Aalto-yliopiston vieraaksi saapuu junalla 80 kiinalaista opiskelijaa

Aalto-yliopiston vieraaksi saapuu junalla 80 kiinalaista opiskelijaa

Kiinalaisen Tongjin yliopiston 80 opiskelijaa sekä joitakin professoreita ja johdon edustajia ovat Suomessa Aalto-yliopiston vieraana toukokuun ajan. He lähtivät junalla Shanghaista 4.5. Venäjän läpi Helsinkiin ja saapuvat Helsingin rautatieasemalle tiistaina 10.5. klo 18.01. Osa kiinalaisryhmään kuuluvista Tongjin professoreista ja rehtoriston edustajista sekä suuryritysten johtajista saapuvat myöhemmin lentoteitse.

 

Tongjilaisten junamatka, Tongji on Tracks, on vastavierailu noin vuosi sitten Aalto-yliopiston opiskelijoiden aloitteesta syntyneeseen Aalto on Tracks -hankkeeseen. Tuolloin 80 opiskelijaa, tutkijaa ja partneria matkasi junalla Helsingistä Shanghain maailmannäyttelyyn.

 

– Tongjin opiskelijoiden ja kollegoiden matka Aaltoon on hieno osoitus siitä, miten rohkeilla aloitteilla voidaan saada aikaan uudenlaista, kirjaimellisestikin rajoja ylittävää toimintaa. Odotamme tämän kohtaamisen poikivan tutkimusyhteistyötä ja lisäävän ulkomailla opiskelua Kiina-Suomi -akselilla molempiin suuntiin, kertoo Aalto-yliopiston vararehtori Hannu Seristö.

 

Kiinalaiset ovat asettaneet matkalleen yliopistojen välisen yhteistyön syventämisen lisäksi koulutuksellisia tavoitteita. Junamatkalla oli tarjolla muun muassa seminaareja, opiskelua, projektityötä ja luentoja. Opiskelijat saavat matkastaan myös kurssisuorituksia.

 

Suomessa vieraille on tarjolla monipuolista ohjelmaa. Järjestelyihin Suomessa ovat osallistuneet niin ylioppilaskunta kuin henkilöstökin. Vierailulla mukana olevat professorit tapaavat Aallossa työskenteleviä kollegoitaan, tutustuvat eri korkeakouluihin ja saavat perehdytystä pedagogiikkaan. Opiskelijoille on luvassa tapahtumia ja Aallon opiskelijoiden tapaamisia muun muassa Aalto-yliopiston Design Factoryssa, tutustumista Aallon korkeakouluihin sekä kulttuuri- ja yritysvierailuja.

 

Aalto-yliopiston Masters of Arts -näyttelystä on varattu osa Tongjin yliopistoa ja Tongji on Tracks -hanketta esitteleville töille, ja koko seurue on mukana myös näyttelyn avajaisissa 11.5. Kiinalaiset opiskelijat suunnittelevat 14.5. yhdessä Aalto-yliopiston opiskelijoiden kanssa Kiina-paviljongin Helsinkiin juhlistamaan World Design Capital 2012 -teemavuotta.

 

Tongjin yliopisto on Aalto-yliopiston strateginen yhteistyökumppani. Se lukeutuu Kiinan parhaisiin yliopistoihin ja sijaitsee Shanghaissa. Sen erityisosaamisalueita ovat arkkitehtuuri, kaupunki- ja yhdyskuntasuunnittelu, liikenne ja design. Opiskelijoita on noin 50 000. Aalto-yliopisto ja Tongjin yliopisto perustivat noin vuosi sitten Sino-Finnish Centren ja sen ensimmäisen vaiheen Aalto Tongji Design Factoryn. Se on yliopisto-yritysyhteistyölle rakentuva kansainvälinen innovaatiokoulutuksen ja -tutkimuksen keskus, joka tuo yhteen opiskelijoita, tutkijoita, kansalaisjärjestöjä ja kaupunkeja.


Lisätietoja:
- Kiinalaisten opiskelijoiden haastattelutoiveista pyydetään olemaan yhteydessä Aalto-yliopiston viestintään, eeva.lehtinen@aalto.fi, p. 050 321 7034
- Professori Yrjö Sotamaa, Executive Vice Director, Sino-Finnish Centre; Advisory Dean, College of Design & Innovation, Tongji University, p. 0500 503 868, +86 159 21756311, yrjo.sotamaa@aalto.fi
- Projektipäällikkö Viljami Lyytikäinen, Aalto-Tongji Design Factory, p. 044 5724467, viljami.lyytikainen@tkk.fi
- Masters of Arts 2011 -näyttely www.moa.fi