Luovuuden näyttämö käynnistyy ensi viikolla


Luovuuden näyttämö − Masters of Arts 2011 käynnistyy ensi viikolla

Aalto-yliopiston Masters of Arts 2011 -festivaali ”Redesigning Human” koostuu vastavalmistuneiden maistereiden opinnäytetöistä ja laajasta tapahtumaohjelmistosta. Näyttely kokoaa yhteisten teemojen ympärille 70 taiteen ja muotoilun sekä 10 kauppatieteiden ja tekniikan alojen opinnäytetyötä. Opinnäytetöiden aiheiden keskiössä on kuluttamisen ja käyttäytymisen moniulotteinen maailma.

Tampereelta kotoisin olevan Markus Aholan opinnäytetyö keskittyy matkustajan tilakokemukseen risteilyaluksella. Opinnäytetyö on osa Aalto-yliopiston meritekniikan laitoksen Cruise & Ferry Experience Centerissä toteutettua ’Kolmen kopla’ -opinnäytetyöprojektia. Aholan työ on teollisen muotoilun projektikuvaus koostuen teoriasta, käyttäjätutkimuksesta ja konseptoinnista. Lopputuloksena on monikäyttöinen, vehreä ja avara .xp Tray’:n yleisten tilojen tilasuunnitelma, jossa toiminnan keskuksen muodostaa monikäyttöisillä palvelumoduuleilla reunustettu keskuspuisto.

Lahdesta kotoisin olevat Henri Halla-Aho ja Tia Taivalmäki edustavat muotoilun laitosta. Kalustesuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuvan Henri Halla-Ahon tavoitteena on saada katsoja näkemään kulumisen ilmiöitä omassa elinympäristössään ja havahtua ymmärtämään niiden esteettinen merkitys. Kertakäyttökulttuurin ja poisheittämisen sijaan käyttäjää voidaan kannustaa näkemään kuluminen pitkäaikaisena prosessina, jonka tuloksena esine kasvattaa arvoaan. Jotta tähän päästään, esineen tulee kestää fyysisesti ja esteettisesti jopa useita sukupolvia.

Tekstiilitaiteen koulutusohjelmasta valmistuva Tia Taivalmäki tekee matkan köyhyyteen. Hänen opinnäytteensä syntyi kokemuksista, joita hän sai työskennellessään kesällä 2008 Intiassa paikallisen naisjärjestö SEWA:n palveluksessa. Köyhien käsityöläisnaisten osuuskunta työllistää tuhansia naisia maaseudun pikkukylissä tarjoten heille lisäksi mahdollisuuden kouluttautua ammatissaan. SEWA tekee myös työtä paikallisten naisten auttamiseksi Kabulissa, Afganistanissa. Taiteellisessa työskentelyssään Taivalmäki sai perinteisten käsityömenetelmien lisäksi inspiraatiota italialaisesta Arte povera -liikkeestä sekä pula-ajan käsitöistä.

Lopelta kotoisin oleva, kalustesuunnittelun koulutusohjelmasta maisteriksi valmistuva Hanna Tjukanov on suunnitellut Nurin-lepotuolin, jolla on villapaita nurinpäin. Sen käsin neulottu verhoilu joustaa ja muotoutuu istujan mukaan antaen mahdollisuuden etsiä mahdollisimman mukavaa asentoa, ja paksu villalanka lämmittää päiväunien aikana. Käsin tekeminen rauhoittaa, auttaa keskittymään ja antaa aikaa ajatella. Elämme maailmassa, jossa esineitä tuotetaan jatkuvasti enemmän ja nopeammin. Voisimmeko valmistaa osan niistä pieninä sarjoina, hitaasti?

Maistereiden opinnäytteiden teoskuvat löytyvät kuvapankista osoitteesta: http://www.moa.fi.

Luovuuden ja mielenkiintoisten tapahtumien näyttämö Salmisaarentalossa Ruoholahdessa

Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun Masters of Arts -festivaali (MoA) järjestetään 12.– 29.5. Salmisaarentalossa Ruoholahdessa Helsingissä. Masters of Arts on maistereiden opinnäytetöiden sekä mielenkiintoisten tapahtumien ja seminaarien ympärille koottu kohtaamispaikka ja Aalto-yliopiston näyteikkuna. MoAn visuaalisesti näyttäville verkkosivuille www.moa.fi on koottu tietoa näyttelystä ja tapahtumista.

Masters of Arts 2011 / 12.–29.5.2011 / ma-pe klo 12–20 ja la-su klo 12–18 / Porkkalankatu 13, 00180 Helsinki / www.moa.fi

Lisätietoja:
Näyttelytuottaja Tarja Peltoniemi, tarja.peltoniemi(at)aalto.fi, puh. 050 532 3817
Viestintäpäällikkö Anne Tapanainen, anne.tapanainen(at)aalto.fi, puh. 050 434 9711

****************

Aalto-yliopisto on teknillisten tieteiden, kauppatieteiden ja taideteollisen alan uusi monialainen tiede- ja taideyhteisö. Uusi yliopisto rakentuu suomalaisille vahvuuksille ja sen päämääränä on kehittyä omaleimaisena kokonaisuutena yhdeksi maailman kärkiyliopistoista. Aalto-yliopiston kulmakiviä ovat vahva opetus ja tutkimus. Perus- ja jatko-opiskelijoita uudessa yliopistossa on 20 000 ja henkilöstöä 4 500, joista professoreja noin 300. Alumneja on yhteensä 75 000.

Viestintä
Terhi Arvela, puh. 050-569 9410
viestintä@aalto.fi
aalto.fi