PRESS RELEASES
Masters of Arts -festivaalilla palkittiin kiinnostavimpia opinnäytetöitä
18.05.2009 00:00
There are no translations available.

Tiedote 18.5.2009
Taideteollinen korkeakoulu


Masters of Arts -festivaalilla palkittiin kiinnostavimpia opinnäytetöitä

Taideteollisen korkeakoulun Masters of Arts -festivaalin yhteistyökumppanit ovat palkinneet tämän vuoden lupaavimpia opinnäytetöitä raha- ja tuotepalkinnoin. Chrstian Göbelin KliM-hyllyjärjestelmä sai kaksi palkintoa, arvoltaan yhteensä 6000 euroa: Huonekalusäätiön palkinnon ja Iittalan MoA-stipendin.


Iittalan ja Huonekalusäätiön palkinnot Christian Göbelille
Iittalan MoA-stipendin 1000 euroa sai Christian Göbel Klim-hyllystöstään. Palkinnon valinneet Iittalan luova johtaja Christel Vaenerberg ja muotoilujohtaja Fredrik Magnusson perustelevat valintaa näin:
”Iittalan muotoilufilosofian yksi johtoajatus on älykäs kiteyttäminen. Tämän päivän viriketulvassa, jossa jokaisessa muotoilutehtävässä on tarjolla loputon määrä vaihtoehtoisia materiaaleja, tuotantotapoja ja luovia ratkaisuja, viisaiden valintojen ja kiteyttämisen tarve korostuu entisestään. Christian Göbelin KliM-hyllystössä on monia piirteitä, joilla oli yhtymäkohtia Iittalan omaan muotoiluajatteluun. KliMissä valitsijoita viehätti ensinnäkin hyllyissä käytetyn materiaalin innovatiivinen kehitystyö. Maitopurkeista liikkeelle lähtenyt idea yhdistää muovia ja paperia on hyllymateriaalina paitsi kestävä myös miellyttävä koskea; kuin samettia. Ja tietenkin se on myös kaunis katsoa. Hyllystön rakenne on hämmästyttävän yksinkertainen ja kokonaisuus äärimmäisen kevyt, joten tuote on helppo kuljettaa, koota ja käyttää. Hyllyn pystyjalat yhdistävissä tukitangoissa oleva solmukohta on oivaltava ja kaunis yksityiskohta; samalla se lisää rakenteen vahvuutta. ”

Myös Huonekalusäätiö palkitsi Christian Göbelin hyllyjärjestelmän 5000 euron arvoisella palkinnolla. Palkinnon valinneen muotoilija Harri Koskisen mukaan hyllyjärjestelmässä yhdistyy niin visuaalinen kuin käytöllinen keveys ja vahvuus. Lisäksi tuotekehitys on edennyt mielenkiintoisesti materiaali- ja konstruktioratkaisujen suhteen ja kalusteessa on hyvät ainekset valmiiksi kuluttajatuotteeksi.


SATOn palkinto Päivi Raivion opinnäytetyölle Pihapeli

Masters of Arts -festivaalien SATOn tunnustuspalkinnon arvoltaan 1000 euroa sai Päivi Raivio opinnäytetyöstään Pihapeli - osallistuva muotoilu julkisessa tilassa. SATO haluaa tunnustuksella kannustaa nuoria muotoilijoita edistämään hyvään asumiseen liittyviä luovia ratkaisuja.
 
SATO omistaa Suomessa yli 22 000 vuokra- ja osaomistusasuntoa, joista suurin osa sijaitsee isoissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa. Päivi Raivion opinnäytetyön kerrostaloasukkaita ja korttelipihoja yhdistävä ajatusmaailma kohtaa SATOn pyrkimykset parantaa asukastyytyväisyyttä muun muassa panostamalla pihojen viihtyisyyteen ja lisäämällä asukkaiden yhteistyötä. Pihapelin konsepti on ihmisläheinen, asiakaslähtöinen ja asukasdemokratiaan kannustava sekä ideana helposti ymmärrettävä ja toteutettava.


Askon Säätiön palkinto Jussi Takkisen opinnäytetyölle Kyl sen pitäs kestää ja EFG Toimistokalusteiden palkinto Bang Jeon Leelle

Askon säätiön palkinnon 2009 muotoilua ja kodinkulttuuria edistävästä opinnäytetyöstä sai Jussi Takkinen opinnäytetyöstään Kyl sen pitäis kestää. Palkinnon arvo on 4000 euroa ja sen valitsi professori Timo Salli.

”Jussi Takkisen lopputyö käsittelee muotoilun ehkä perinteisintä aluetta, istumista, tuolin suunnittelua ja valmistamista, kaupallisuuden ja kauneuden harmoniaan liittyvää ongelman ratkaisua. Jussi Takkinen on ottanut suunnittelulähtökohdakseen ekologisuuden, tuote voidaan pakata litteään pakettiin kuljetusta varten ja eri materiaalit voidaan erotella helposti toisistaan kierrätyksen tarpeet huomioiden. Ekologiseen suunnitteluun liittyy suunnittelijan vastuu kokonaisuuden hallinnasta, minimoidut materiaalivalinnat ja tuotantotekniikka yhdessä muotokielen, esineen kauneuden kanssa luovat esineen identiteetin. Ilman identiteettiä esineestä ei tule pitkäikäistä eikä haluttavaa, Jussi Takkinen onnistuu luomaan kauniin tuotteen, joka vastaa ekoloogisuuden huutoon unohtamatta kauniin esineen merkitystä rakennetussa ympäristössä.”

EFG Toimistokalusteet palkitsi Bang Jeon Leen opinnäytetyön, jossa tutkitaan lasten roolia lapsille suunniteltaessa: ”Hänen työnsä on inspiroiva, hieno innovaatio ja se tuo lasten luovuutta ja ennakkoluulottomuutta hienosti esille.”


Taideteollisen korkeakoulun tukisäätiö palkitsi Taija Ala-Vannesluoman

Taideteollisen korkeakoulun tukisäätiö palkitsi 1000 eurolla Taija Ala-Vannesluoman  opinnäytetyön Lähemmäs – kohti terapeuttista taidepedagista ajattelua. Palkintoperusteluissa todetaan mm., että Ala-Vannesluoma kehittää Pro Arte Utili -hengessä taidekasvatuksen alaa soveltaen taidetta nyky-yhteiskunnan polttavaan tarpeeseen pahoinvoinnin vähentämiseksi nuorten parissa.

Vuoden 2009   Masters  of  Arts  -festivaalin elokuva-alan  lopputyöpalkinnon  myönsi ammattivideotekniikkaan erikoistunut Suomilammi Oy. Sen sai Hanna Bergholm elokuvastaan Varjot.   Lisäksi Jani Leinonen Säätiö palkitsi kivilitografialla Heidi Saarelaisen opinnäytetyön Läsnä olevat.

Kaikki palkitut työt ovat esillä MoA-näyttelyssä 24.5.2009 saakka Mediakeskus Lumeessa (Hämeentie 135 C)  ja sen lähiympäristössä Arabiakeskuksessa. Näyttely on avoinna arkisin klo 12-20 ja viikonloppuisin ja helatorstaina klo 12-18. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Töihin voi tutustua myös festivaalin sivuilla www.moa.fi.

Tiedustelut:
Näyttelypäällikkö Tuuli Sotamaa, puh. 050 331 6727, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
http://www.moa.fi

 
Luovan kevään avaus Arabianrannassa: Masters of Arts 2009 -festivaali alkaa!
11.05.2009 12:58
There are no translations available.

Tiedote 11.5.2009
Taideteollinen korkeakoulu

Luovan kevään avaus Arabianrannassa:
Masters of Arts 2009 -festivaali alkaa!


Taideteollisen korkeakoulun lopputöihin pohjautuva Masters of Arts -festivaali alkaa Arabianrannassa 12.5.2009. Lopputyönäyttelyssä on mukana 81 lukuvuoden aikana valmistunutta taiteen maisterin opinnäytetyötä 15 eri koulutusohjelmasta.

Näyttely tarjoaa kiinnostavan näkökulman nuoreen visuaaliseen kulttuuriin ja uuden luovan sukupolven ajatteluun. Mukana on yhteiskunnallista vastuuta käsitteleviä töitä, pelejä ja leikkejä, liikkuvaa kuvaa, muotia, esineitä, teollista muotoilua ja taidetta. Masters of Arts -festivaali on valmistuvien maistereiden taidonnäyte ja käyntikortti tulevaisuuteen. Samalla ne luovat kokonaiskuvaa niin Taideteollisen korkeakoulun monimuotoisuudesta kuin nuoren sukupolven näkemyksistä tulevaisuuden suunnasta. MoA09-näyttelyn on kuratoinut Juha Huuskonen.


MoA09-ohjelmisto nostaa esiin näyttelyn teemoja

MoA09-ohjelmisto rakentuu teemapäivistä, seminaareista, nopeatempoisista ja viihdyttävistä tilaisuuksista, elokuvanäytöksistä ja juhlista.  Tänä vuonna Masters of Arts -festivaalin ohjelmiston aiheina ovat mm. vastuullisuus, pelit ja leikkisyys, suunnittelijoiden uudet roolit, taiteilijoiden henkilökohtaiset tarinat, muotoilijoiden tunnustukset, yhteistyö ja kannustus.

MoAn kansainvälisinä vieraina ovat mm. John Thackara, Fredrik Magnusson ja Johan Lindau. Ohjelmiston teemapäivät linkittyvät tiiviisti MoA-näyttelyyn.  John Thackara esiintyy vastuullisuutta käsittelevässä Beyond Tomorrow – Responsibility of the Future -seminaarissa 18.5. yhdessä mm. Sami Rintalan, Fredrik Magnussonin, Jayanta Chattarjeen kanssa sekä muotoilijan uutta roolia pohtivassa Keisarin uudet vaatteet -teemapäivässä 16.5. MoAn muotoilupäivän tapahtuma Confessions on the Design Floor marssittaa 14.5. lavalle joukon muotoilijoita: kulkemistaan poluista ovat kertomassa Johan Lindau, Martin Grønvald, Tuomas Toivonen & Nene Tsuboi, Elina Aalto, Jeremiah Tesolin ja Antti Olin.  MoA09-festivaalilla vietetään myös taiteen päivää 19.5., leikkien ja pelikenttien päivää 20.5. sekä teollisen muotoilun päivää 15.5.


Opiskelijoiden kädenjälki näkyy festivaalilla

TaiKin opiskelijoiden luova kädenjälki näkyy festivaalilla näyttelyä laajemminkin ja aikaisempia vuosia voimakkaammin.  Festivaalin visuaalisen ilmeen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat graafisen suunnittelun opiskelijat Eemeli Nieminen ja Tuija Tarkiainen. MoA09-näyttelyn arkkitehtuurin ovat suunnitelleet tilasuunnittelua opiskelevat Viivi Laine ja Kaisa Takala. Näyttelyn koordinaattorina on toiminut muotoilun opiskelija Ia Ekman. Festivaalikokonaisuudesta vastaa näyttelypäällikkö Tuuli Sotamaa.

MoA09 -näyttely on avoinna 12.–24.5.2009 arkisin klo 12–20, viikonloppuisin ja helatorstaina klo 12–18 (Mediakeskus Lume, Hämeentie 135 C). Näyttelyyn ja muihin tapahtumiin on vapaa pääsy, mutta Confessions on the design floor -tapahtumaan ja Beyond Tomorrow – Responsobility of the Future -seminaariin on ilmoittautuminen www.moa.fi -sivujen kautta.

MoA-vohvelibaari ja MoA-shop palvelevat näyttelyn aukioloaikoina Mediakeskus Lumeen ylälämpiössä!

Lisätietoa, tarkat ohjelmat ja maistereiden esittelyt: www.moa.fi
(Maistereiden opinnäytetöiden kuvapankki on www.moa.fi –sivuston Media-sivulla, yleiskuvia näyttelystä saatavilla osoitteesta http://www.taik.fi/press/kuvapankki)

 

Tiedustelut:

Näyttelypäällikkö Tuuli Sotamaa, puh. 050 331 6727, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Kuraattori Juha Huuskonen, puh.  040 5709617, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Viestintäsuunnittelija Anna-Maija Aalto, puh. 75630467, 050 3560751, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

 

 


 

 
Masters of Arts -näyttelyn työt kehittävät kulttuuria eteenpäin
05.05.2009 08:06

Tiedote 5.5.2009
Taideteollinen korkeakoulu

Masters of Arts -näyttelyn työt kehittävät kulttuuria eteenpäin

Masters of Arts -festivaali (MoA) on TaiKin jokakeväinen taiteen, muotoilun ja kulttuurin tapahtuma, joka rakentuu vastavalmistuneiden taiteen maistereiden lopputyönäyttelyn ympärille. MoA09-festivaalin näyttely esittelee yli 80 taiteen maisterin opinnäytetyötä.

- Masters of Arts -festivaalin näyttelyt ja tapahtumat pyrkivät tuomaan esiin TaiKin sisältä löytyvää osaamisen monimuotoisuutta ja sen taustalla olevia arvoja. Viimeisteltyjen lopputulosten lisäksi MoA tuo esille prosesseja, avoimia kysymyksiä ja vakiintuneiden käytäntöjen kyseenalaistamista. Näyttelyssä esillä olevat työt eivät ainoastaan heijastele tämän päivän kulttuuria vaan pyrkivät rohkeasti kehittämään sitä eteenpäin. MoA09 haastaa yleisön pohtimaan omaa suhdettaan taiteeseen, muotoiluun ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin, sanoo MoA09-näyttelyn kuraattori Juha Huuskonen.

Teemat ja tilat jäsentävät näyttelyä

Tänä vuonna näyttelyyn on luotu luonteeltaan ja teemaltaan erilaisia tiloja, jotka tarjoavat yleisölle yllätyksiä ja uusia näkökulmia TaiKin opinnäytteisiin. MoA Harbour on teollisen muotoilun satama ja MoA Cinema esittelee liikkuvaa kuvaa. MoA Labyrinth suo festivaalikävijälle mahdollisuuden eksymiseen ja pysähtymiseen, MoA Home on näyttelyn kotoisa sisääntulo ja MoA Library kokoaa yhteen opinnäytetöiden kirjalliset osiot.

MoA Villagessa käsitellään yhteiskunnallista vastuuta käsitteleviä opinnäytetöitä - esimerkiksi Tea Savolaisen Fida Internationalille tehty myymäläkonsepti, jossa asiakkaasta tulee auttaja ja kirpputorista linkki maailmanlaajuiseen avustustyöhön, ja Päivi Raivion pihapalapeli, joka on konsepti osallistavasta muotoilusta kaupunkitilassa.

Muodin, muotoilun ja taideteollisuuden näyttämöinä ovat MoA Showroom ja MoA Catwalk. Niissä voi tutustua vaikkapa Maija Puoskarin kolmiulotteiseen kaakelimallistoon, Bang Jeon Leen lasten omaa roolia heille suunniteltaessa tutkivaan opinnäytetyöhön tai Christian Göbelin maitotölkeistä materiaali-inspiraation saaneeseen hyllyjärjestelmään.

Värikäs ja leikkisä MoA Playground esittelee muun muassa Raisa Palaste-Arolan nuoria kriittiseen kuluttamiseen kannustavan nettipelin Massimaa, Sanna Laakkosen moniaistisuutta tavoittelevan Punahilkan metsä -monimediateoksen ja Rauni Eskelisen suomalaisen kulttuurin monikulttuurista luonnetta havainnollistavan Myytti – Väinämöisen tarina -lautapelin.

Moa Galleryssä voi tutustua esimerkiksi Joonas Ahlavan, Ea Vaskon ja Liisa Valosen valokuviin, Kaisu Koiviston veistoksiin ja Elina Lifländerin näkymättömään lavastukseen, sekä Vuoden nuoreksi suunnittelijaksi 2007 valitun Saara Lepokorven vaatebrandikonseptiin, joka herättelee myös pohtimaan suhtautumista kehoon.

Masters of Arts -festivaali on tänä vuonna 12.–24.5.2009 Mediakeskus Lumeessa(Hämeentie 135 C, 00560 Helsinki) ja sen lähiympäristössä. Näyttely on avoinna arkisin klo 12–20 sekä viikonloppuisin ja helatorstaina klo 12–18. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Tiedustelut:
Näyttelypäällikkö Tuuli Sotamaa, puh. 050 331 6727, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Kuraattori Juha Huuskonen, puh. 040 5709617, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
http://www.moa.fi

Kuvapankki maistereiden töistä
http://www.mastersofarts.fi/index.php?option=com_content&view=article&Itemid=40&id=130&lang=en
 
Masters of Arts 2009 -festivaalilla kuullaan muotoilijoiden tunnustuksia, katsastetaan parhaat avoimet leikkikentät ja pureudutaan vastuullisuuteen
05.05.2009 07:56

Tiedote 28.4.2009
Taideteollinen korkeakoulu

Masters of Arts 2009 -festivaalilla kuullaan muotoilijoiden tunnustuksia, katsastetaan parhaat avoimet leikkikentät ja pureudutaan vastuullisuuteen


Taideteollisen korkeakoulun lopputyönäyttelyn ympärille rakentuu kokonainen tapahtumien ketju, jossa valmistuvien maistereiden töistä kumpuaviin aiheisiin ja ajankohtaisiin kysymyksiin pureudutaan seminaarien ja teemapäivien muodossa. Doors of Perception -konferenssin kaulahahmona tunnettu John Thackara esiintyy tapahtumassa kahteen otteeseen.

Teemapäivät aloittaa muotoilupäivä Confessions on the Design Floor 14.5. Tapahtuma on sarja kertomuksia seitsemän suunnittelijan elämästä – projekteista, yrityksistä ja ideoista. Tunnustusten listalla ovat kuljetut polut, sattumat ja niiden seuraukset, verkostot ja yhteydet sekä kysymykset kuten miten toimia luovassa maailmassa, miten ottaa seuraava askel, miten uudistua ja kuinka paljon lopulta on harkittua ja kuinka paljon sattumaa. Tunnustusten tekijöinä ovat Johan Lindau, Martin Grønvald, Tuomas Toivonen & Nene Tsuboi, Elina Aalto, Jeremiah Tesolin ja Antti Olin.

Vastuullisuuden rooli voimakkaasti esillä

Myös tuleva Aalto-yliopisto on mukana MoAssa. Beyond Tomorrow – Responsibility of the Future -seminaari 18.5. toimii esimerkkinä Aalto-yliopiston halusta ottaa ja kantaa vastuuta tulevaisuuden suunnittelusta. Aalto-yliopisto lupaa olla rohkea ja tavoitella merkittävää, olla uudistumisen ja muutoksen voima. Näitä teemoja seminaari lähestyy monelta eri suunnalta – arvoista teknologiaan, arkkitehtuurista ruokaan ja ilmastosta muotoiluun. Seminaarin puhujina on yhteiskuntaa haastavia ajattelijoita ja tekijöitä: John Thackara, Sami Rintala, Fredrik Magnusson, Jayanta Chattarjee ja Aki Arjola & Eeropekka Rislakki.

Vastuullisuus on esillä myös Keisarin uudet vaatteet -teemapäivässä 16.5., joka nostaa esiin muotoilijan muuttuvan roolin. Kun kuluttajat eivät enää tyydy passiiviseen rooliin, vaan haluavat aktiivisesti osallistua uusien ratkaisujen etsimiseen, on muotoilijoiden kysyttävä, miten he voivat avata työprosessejaan ja tuoda niitä lähemmäksi yhteisöjen toimintaa. Päivän moderaattoreina ovat John Thackara ja MoA09-näyttelyn kuraattori Juha Huuskonen. Muotoilijan uutta roolia ovat pohtimassa eri näkökulmista MoA09-näyttelyssä mukana olevat tuoreet maisterit Anu Merenlahti, Ulla Ryynänen, Päivi Raivio, Vasja Urh ja Jenna Sutela.

Leikkiä, intuitiota ja teknologiaa

Missä ovat tämän päivän parhaat leikkikentät? Missä on tilaa uusien leikkien syntymiselle? Tätä pohditaan Avoimien leikkikenttien teemapäivänä 20.5. Sampo Karjalainen kertoo, miten osallistujat voivat itse luoda omat leikkinsä ja pelinsä Habbo-virtuaalimaailmassa, Tuomo Tammenpää esittelee kehityksen alla olevan Playkka-pelin ja Satu Musakka tuo framille MoA-näyttelyssäkin mukana olevan Art karaoke -installaation, jossa etukäteen määrittelemätön muotoilun, taiteen ja leikin välinen tila yhdistyy uusiksi merkityksiksi tilan kokijan muotoilemana.

Taiteen teemapäivässä 19.5. sanansa inspiraatiosta, intuitiosta ja etenemisestä sanovat vartin kiihkeässä tahdissa Jani Leinonen, Kaarina Kaikkonen, Mika Karhu, Minna Jatkola, Mikko Ijäs, Eija Hakkola ja Jarmo Mäkilä. Teollisen muotoilun teemapäivä MoA Industries 15.5. keskittyy teolliseen muotoiluun teknologiayrityksissä sekä käytettävyyssuunnitteluun.

MoA09-seminaarit ja teemapäivät:
14.5.klo 15-19 MoA DESIGN DAY: Confessions on the Design floor EFG:n paviljonki, Arabiakeskus, Hämeentie 135 A
15.5. klo 14-17 MoA INDUSTRIES
Mediakeskus Lume, Hämeentie 135 C
16.5. klo 12-16 KEISARIN UUDET VAATTEET
Mediakeskus Lume, Hämeentie 135 C
18.5. klo 14-18 BEYOND TOMORROW – RESPONSIBILITY OF THE FUTURE –seminaari, Mediakeskus Lume, Sampo-Sali, Hämeentie 135 C
19.5. klo13-16.30 MoA ART Mediakeskus Lume, Hämeentie 135 C
20.5. klo 18-19.30 MoA PLAY Mediakeskus Lume, Hämeentie 135 C
MoAn ohjelmisto on kokonaisuudessaan osoitteessa www.moa.fi. Seminaariin ja teemapäiviin on ilmoittautuminen, joka avautuu 30.4. osoitteessa www.moa.fi. MoA-näyttely on avoinna yleisölle 12.–24.5. arkisin klo 12–20 sekä viikonloppuisin ja helatorstaina klo 12–18. Masters of Arts -festivaalin lehdistötilaisuus on 11.5. klo 11 Mediakeskus Lumeessa (Hämeentie 135 C, 00560 Helsinki) – tervetuloa!

Tiedustelut ja haastattelupyynnöt:
Näyttelypäällikkö Tuuli Sotamaa puh. 050 331 6727, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Lisätietoa www.moa.fi
 
<< Alkuun < Edellinen 1 2 Seuraava > Loppuun >>

Sivu 1 / 2