MAISTERIT  

Oona Pekkola

Taidekasvatus
1980, Suomi

Iholla. Käsitteellisiä kehokoruja


Mikä on koru? Lepääkö se passiivisena lasisessa vitriinissä vai syttyykö se elämään vasta päästessään kosketuksiin kehon kanssa? Taiteellisen työkentelyn kautta määrittelen korua ja tarkastelen sen suhdetta kehollisuuteen. Voisiko iho olla muutakin kuin pelkkä mykkä alusta korulle?

Teokseni ovat valokuvatallenteita hetken aikaa olemassa olleista käsitteellisistä kehokoruista. Näillä nykytaiteen kenttään kuuluvilla koruilla ei olisi fyysistä olemusta ilman ihmiskehoa, joka kuoppiensa ja kohoumiensa kautta osallistuu vahvasti korun muodon ja luonteen syntymiseen. Nestemäiset valumat muuttavat muotoaan iholla ja lopulta koru lakkaa olemasta. Ajasta ja liikeestä tuleekin korun muodostamisen elementtejä. Jos koruntekemisen performanssi toistettaisiin uudellen eri kehon kanssa, olisi se jäljennös alkuperäisestä.

Koruni ovat kommentteja nautinnosta. Kun toisen ihmisen muisto ja tuoksut viipyvät ilmassa, sanotaan tämän ”jääneen iholle”. Siitä samasta tunteesta, haikeudesta ja kutkuttavasta nautinnollisuudesta korut kertovat hyväillessään ihoa. Nautinnosta kertovat myös koruissa käytetyt makeat materiaalit, iholta pois nuoltavat sokerit.  

Yhteystiedot:
oonaoonuska(at)gmail.com

TAIDEKASVATUS 
Ala-Vannesluoma, Taija
Bäck, Fredrik
Eskelinen, Rauni
Forsman, Tiina
Isoaho, Seppo Ilmari
Kettunen, Mikko
Kärkkäinen, Sirpa Anita
Lehtimaja, Lissu
Musakka, Satu
Palaste-Arola, Raisa
Pekkola, Oona
Pätsi, Päivi
Roschier, Linda
Saarelainen, Heidi