IMAGE BANK

muotoilu_austin1.jpg
Masters of Arts -festivaalilla palkittiin kiinnostavimpia opinnäytetöitä
Monday, 18 May 2009 00:00

Tiedote 18.5.2009
Taideteollinen korkeakoulu


Masters of Arts -festivaalilla palkittiin kiinnostavimpia opinnäytetöitä

Taideteollisen korkeakoulun Masters of Arts -festivaalin yhteistyökumppanit ovat palkinneet tämän vuoden lupaavimpia opinnäytetöitä raha- ja tuotepalkinnoin. Chrstian Göbelin KliM-hyllyjärjestelmä sai kaksi palkintoa, arvoltaan yhteensä 6000 euroa: Huonekalusäätiön palkinnon ja Iittalan MoA-stipendin.


Iittalan ja Huonekalusäätiön palkinnot Christian Göbelille
Iittalan MoA-stipendin 1000 euroa sai Christian Göbel Klim-hyllystöstään. Palkinnon valinneet Iittalan luova johtaja Christel Vaenerberg ja muotoilujohtaja Fredrik Magnusson perustelevat valintaa näin:
‚ÄĚIittalan muotoilufilosofian yksi johtoajatus on √§lyk√§s kiteytt√§minen. T√§m√§n p√§iv√§n viriketulvassa, jossa jokaisessa muotoiluteht√§v√§ss√§ on tarjolla loputon m√§√§r√§ vaihtoehtoisia materiaaleja, tuotantotapoja ja luovia ratkaisuja, viisaiden valintojen ja kiteytt√§misen tarve korostuu entisest√§√§n. Christian G√∂belin KliM-hyllyst√∂ss√§ on monia piirteit√§, joilla oli yhtym√§kohtia Iittalan omaan muotoiluajatteluun. KliMiss√§ valitsijoita vieh√§tti ensinn√§kin hyllyiss√§ k√§ytetyn materiaalin innovatiivinen kehitysty√∂. Maitopurkeista liikkeelle l√§htenyt idea yhdist√§√§ muovia ja paperia on hyllymateriaalina paitsi kest√§v√§ my√∂s miellytt√§v√§ koskea; kuin samettia. Ja tietenkin se on my√∂s kaunis katsoa. Hyllyst√∂n rakenne on h√§mm√§stytt√§v√§n yksinkertainen ja kokonaisuus √§√§rimm√§isen kevyt, joten tuote on helppo kuljettaa, koota ja k√§ytt√§√§. Hyllyn pystyjalat yhdist√§viss√§ tukitangoissa oleva solmukohta on oivaltava ja kaunis yksityiskohta; samalla se lis√§√§ rakenteen vahvuutta. ‚ÄĚ

Myös Huonekalusäätiö palkitsi Christian Göbelin hyllyjärjestelmän 5000 euron arvoisella palkinnolla. Palkinnon valinneen muotoilija Harri Koskisen mukaan hyllyjärjestelmässä yhdistyy niin visuaalinen kuin käytöllinen keveys ja vahvuus. Lisäksi tuotekehitys on edennyt mielenkiintoisesti materiaali- ja konstruktioratkaisujen suhteen ja kalusteessa on hyvät ainekset valmiiksi kuluttajatuotteeksi.


SATOn palkinto Päivi Raivion opinnäytetyölle Pihapeli

Masters of Arts -festivaalien SATOn tunnustuspalkinnon arvoltaan 1000 euroa sai Päivi Raivio opinnäytetyöstään Pihapeli - osallistuva muotoilu julkisessa tilassa. SATO haluaa tunnustuksella kannustaa nuoria muotoilijoita edistämään hyvään asumiseen liittyviä luovia ratkaisuja.
 
SATO omistaa Suomessa yli 22 000 vuokra- ja osaomistusasuntoa, joista suurin osa sijaitsee isoissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa. Päivi Raivion opinnäytetyön kerrostaloasukkaita ja korttelipihoja yhdistävä ajatusmaailma kohtaa SATOn pyrkimykset parantaa asukastyytyväisyyttä muun muassa panostamalla pihojen viihtyisyyteen ja lisäämällä asukkaiden yhteistyötä. Pihapelin konsepti on ihmisläheinen, asiakaslähtöinen ja asukasdemokratiaan kannustava sekä ideana helposti ymmärrettävä ja toteutettava.


Askon Säätiön palkinto Jussi Takkisen opinnäytetyölle Kyl sen pitäs kestää ja EFG Toimistokalusteiden palkinto Bang Jeon Leelle

Askon säätiön palkinnon 2009 muotoilua ja kodinkulttuuria edistävästä opinnäytetyöstä sai Jussi Takkinen opinnäytetyöstään Kyl sen pitäis kestää. Palkinnon arvo on 4000 euroa ja sen valitsi professori Timo Salli.

‚ÄĚJussi Takkisen lopputy√∂ k√§sittelee muotoilun ehk√§ perinteisint√§ aluetta, istumista, tuolin suunnittelua ja valmistamista, kaupallisuuden ja kauneuden harmoniaan liittyv√§√§ ongelman ratkaisua. Jussi Takkinen on ottanut suunnittelul√§ht√∂kohdakseen ekologisuuden, tuote voidaan pakata litte√§√§n pakettiin kuljetusta varten ja eri materiaalit voidaan erotella helposti toisistaan kierr√§tyksen tarpeet huomioiden. Ekologiseen suunnitteluun liittyy suunnittelijan vastuu kokonaisuuden hallinnasta, minimoidut materiaalivalinnat ja tuotantotekniikka yhdess√§ muotokielen, esineen kauneuden kanssa luovat esineen identiteetin. Ilman identiteetti√§ esineest√§ ei tule pitk√§ik√§ist√§ eik√§ haluttavaa, Jussi Takkinen onnistuu luomaan kauniin tuotteen, joka vastaa ekoloogisuuden huutoon unohtamatta kauniin esineen merkityst√§ rakennetussa ymp√§rist√∂ss√§.‚ÄĚ

EFG Toimistokalusteet palkitsi Bang Jeon Leen opinn√§ytety√∂n, jossa tutkitaan lasten roolia lapsille suunniteltaessa: ‚ÄĚH√§nen ty√∂ns√§ on inspiroiva, hieno innovaatio ja se tuo lasten luovuutta ja ennakkoluulottomuutta hienosti esille.‚ÄĚ


Taideteollisen korkeakoulun tukisäätiö palkitsi Taija Ala-Vannesluoman

Taideteollisen korkeakoulun tukis√§√§ti√∂ palkitsi 1000 eurolla Taija Ala-Vannesluoman¬† opinn√§ytety√∂n L√§hemm√§s ‚Äď kohti terapeuttista taidepedagista ajattelua. Palkintoperusteluissa todetaan mm., ett√§ Ala-Vannesluoma kehitt√§√§ Pro Arte Utili -hengess√§ taidekasvatuksen alaa soveltaen taidetta nyky-yhteiskunnan polttavaan tarpeeseen pahoinvoinnin v√§hent√§miseksi nuorten parissa.

Vuoden 2009   Masters  of  Arts  -festivaalin elokuva-alan  lopputyöpalkinnon  myönsi ammattivideotekniikkaan erikoistunut Suomilammi Oy. Sen sai Hanna Bergholm elokuvastaan Varjot.   Lisäksi Jani Leinonen Säätiö palkitsi kivilitografialla Heidi Saarelaisen opinnäytetyön Läsnä olevat.

Kaikki palkitut työt ovat esillä MoA-näyttelyssä 24.5.2009 saakka Mediakeskus Lumeessa (Hämeentie 135 C)  ja sen lähiympäristössä Arabiakeskuksessa. Näyttely on avoinna arkisin klo 12-20 ja viikonloppuisin ja helatorstaina klo 12-18. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Töihin voi tutustua myös festivaalin sivuilla www.moa.fi.

Tiedustelut:
Näyttelypäällikkö Tuuli Sotamaa, puh. 050 331 6727, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
http://www.moa.fi