IMAGE BANK

mlab_laakkonen1.jpg
Masters of Arts 2009 -festivaalilla kuullaan muotoilijoiden tunnustuksia, katsastetaan parhaat avoimet leikkikentät ja pureudutaan vastuullisuuteen
Tuesday, 05 May 2009 07:56

Tiedote 28.4.2009
Taideteollinen korkeakoulu

Masters of Arts 2009 -festivaalilla kuullaan muotoilijoiden tunnustuksia, katsastetaan parhaat avoimet leikkikentät ja pureudutaan vastuullisuuteen


Taideteollisen korkeakoulun lopputyönäyttelyn ympärille rakentuu kokonainen tapahtumien ketju, jossa valmistuvien maistereiden töistä kumpuaviin aiheisiin ja ajankohtaisiin kysymyksiin pureudutaan seminaarien ja teemapäivien muodossa. Doors of Perception -konferenssin kaulahahmona tunnettu John Thackara esiintyy tapahtumassa kahteen otteeseen.

Teemapäivät aloittaa muotoilupäivä Confessions on the Design Floor 14.5. Tapahtuma on sarja kertomuksia seitsemän suunnittelijan elämästä – projekteista, yrityksistä ja ideoista. Tunnustusten listalla ovat kuljetut polut, sattumat ja niiden seuraukset, verkostot ja yhteydet sekä kysymykset kuten miten toimia luovassa maailmassa, miten ottaa seuraava askel, miten uudistua ja kuinka paljon lopulta on harkittua ja kuinka paljon sattumaa. Tunnustusten tekijöinä ovat Johan Lindau, Martin Grønvald, Tuomas Toivonen & Nene Tsuboi, Elina Aalto, Jeremiah Tesolin ja Antti Olin.

Vastuullisuuden rooli voimakkaasti esillä

Myös tuleva Aalto-yliopisto on mukana MoAssa. Beyond Tomorrow – Responsibility of the Future -seminaari 18.5. toimii esimerkkinä Aalto-yliopiston halusta ottaa ja kantaa vastuuta tulevaisuuden suunnittelusta. Aalto-yliopisto lupaa olla rohkea ja tavoitella merkittävää, olla uudistumisen ja muutoksen voima. Näitä teemoja seminaari lähestyy monelta eri suunnalta – arvoista teknologiaan, arkkitehtuurista ruokaan ja ilmastosta muotoiluun. Seminaarin puhujina on yhteiskuntaa haastavia ajattelijoita ja tekijöitä: John Thackara, Sami Rintala, Fredrik Magnusson, Jayanta Chattarjee ja Aki Arjola & Eeropekka Rislakki.

Vastuullisuus on esillä myös Keisarin uudet vaatteet -teemapäivässä 16.5., joka nostaa esiin muotoilijan muuttuvan roolin. Kun kuluttajat eivät enää tyydy passiiviseen rooliin, vaan haluavat aktiivisesti osallistua uusien ratkaisujen etsimiseen, on muotoilijoiden kysyttävä, miten he voivat avata työprosessejaan ja tuoda niitä lähemmäksi yhteisöjen toimintaa. Päivän moderaattoreina ovat John Thackara ja MoA09-näyttelyn kuraattori Juha Huuskonen. Muotoilijan uutta roolia ovat pohtimassa eri näkökulmista MoA09-näyttelyssä mukana olevat tuoreet maisterit Anu Merenlahti, Ulla Ryynänen, Päivi Raivio, Vasja Urh ja Jenna Sutela.

Leikkiä, intuitiota ja teknologiaa

Missä ovat tämän päivän parhaat leikkikentät? Missä on tilaa uusien leikkien syntymiselle? Tätä pohditaan Avoimien leikkikenttien teemapäivänä 20.5. Sampo Karjalainen kertoo, miten osallistujat voivat itse luoda omat leikkinsä ja pelinsä Habbo-virtuaalimaailmassa, Tuomo Tammenpää esittelee kehityksen alla olevan Playkka-pelin ja Satu Musakka tuo framille MoA-näyttelyssäkin mukana olevan Art karaoke -installaation, jossa etukäteen määrittelemätön muotoilun, taiteen ja leikin välinen tila yhdistyy uusiksi merkityksiksi tilan kokijan muotoilemana.

Taiteen teemapäivässä 19.5. sanansa inspiraatiosta, intuitiosta ja etenemisestä sanovat vartin kiihkeässä tahdissa Jani Leinonen, Kaarina Kaikkonen, Mika Karhu, Minna Jatkola, Mikko Ijäs, Eija Hakkola ja Jarmo Mäkilä. Teollisen muotoilun teemapäivä MoA Industries 15.5. keskittyy teolliseen muotoiluun teknologiayrityksissä sekä käytettävyyssuunnitteluun.

MoA09-seminaarit ja teemapäivät:
14.5.klo 15-19 MoA DESIGN DAY: Confessions on the Design floor EFG:n paviljonki, Arabiakeskus, Hämeentie 135 A
15.5. klo 14-17 MoA INDUSTRIES
Mediakeskus Lume, Hämeentie 135 C
16.5. klo 12-16 KEISARIN UUDET VAATTEET
Mediakeskus Lume, Hämeentie 135 C
18.5. klo 14-18 BEYOND TOMORROW – RESPONSIBILITY OF THE FUTURE –seminaari, Mediakeskus Lume, Sampo-Sali, Hämeentie 135 C
19.5. klo13-16.30 MoA ART Mediakeskus Lume, Hämeentie 135 C
20.5. klo 18-19.30 MoA PLAY Mediakeskus Lume, Hämeentie 135 C
MoAn ohjelmisto on kokonaisuudessaan osoitteessa www.moa.fi. Seminaariin ja teemapäiviin on ilmoittautuminen, joka avautuu 30.4. osoitteessa www.moa.fi. MoA-näyttely on avoinna yleisölle 12.–24.5. arkisin klo 12–20 sekä viikonloppuisin ja helatorstaina klo 12–18. Masters of Arts -festivaalin lehdistötilaisuus on 11.5. klo 11 Mediakeskus Lumeessa (Hämeentie 135 C, 00560 Helsinki) – tervetuloa!

Tiedustelut ja haastattelupyynnöt:
Näyttelypäällikkö Tuuli Sotamaa puh. 050 331 6727, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Lisätietoa www.moa.fi