Muita tapahtumia
Image
Ray ja Charles Eames
Image
Vanerituoli
Image
Sohva
 
Eames by Vitra
7.5.
12:00
Lume
Vitra/Eames -näyttely
7.-25.5.
Mediakeskus Lumeen Galleria


KLASSIKOT KOHTAAVAT TULEVAISUUDEN TEKIJÄT

Vitra/Eames on MoAn yhteydessä järjestettävä näyttely, joka esittelee monipuolisesti Ray ja Charles Eamesin tuotantoa huonekalumuotoilun puolelta. Näyttelyllä halutaan rakentaa vuoropuhelua Eamesien elämäntyön ja vastavalmistuneiden kalustesuunnittelijoiden töiden ja ajatusmaailmojen välille.

Näyttelyn suomalaisena järjestäjänä toimii Artek, joka myös tällä tapahtumalla avaa merkittävän yhteistyön Masters of Arts -festivaalin kanssa. Artekin tavoitteena on aina sen perustamisesta (1935) lähtien ollut avartaa ja rikastuttaa suomalaista kulttuurielämää järjestämällä kansainvälisiä näyttelyitä niin muotoilun, arkkitehtuurin kuin taiteen saralla.

Aviopari Ray ja Charles Eames aloittivat yhteistyönsä 1940-luvulla. He havaitsivat tarpeen edullisille mutta laadukkaille huonekaluille, jotka olisi mahdollista valmistaa massatuotantona. Kalusteiden toimivuus ja käytännöllisyys pääosassa he tekivät kokeiluja eri materiaaleista neljänkymmenen vuoden ajan. Materiaaleina toimivat muun muassa vaneri, lasikuitu ja teräsverkko. Vitra/Eames -näyttelyssä esillä ovat Eamesien kuuluisimmat tuotteet Lounge Chair ja Aluminium Chair.

Kalusteet olivat kuitenkin vain yksi osa Eamesien tuotannosta. Ray Eames toimi niin kangaskuosien suunnittelijana kuin graafikkonakin. Yhdessä Eamesit suunnittelivat rakennuksia ja kuvasivat useita filmejä ja diasarjoja. Näyttelyssä on mahdollisuus nähdä maailmankuulujen kalusteiden lisäksi myös näitä filmejä.Kuvat:

Ray ja Charles moottoripyörän selässä: Ray ja Charles tekivät yhteistyötä Eero Saarisen kanssa Cranbrook Academyssa 1940-luvun alussa.

Vanerituoli: Eamesit tekivät kokeiluja taivutetusta vanerista 40-luvulla pyrkimyksenä saada tuoli toimimaan yhden vaneripaneelin varassa. Epäonnisten yritysten jälkeen he päätyivät kahdesta vaneriosasta tehtyyn tuoliin.

Sohva: Eamesit pyrkivät löytämään luonnostaan joustavia ja vartaloa tukevia materiaaleja sen sijaan, että olisivat verhoilleet kalusteet pehmein, tyynymäisin päällystein.
Teksti: Riitta Perälä


Seminaarit
MoA-seminaarit kairautuvat uskomattomien persoonien voimalla luovuuden ytimeen.
Nyttely
Avoinna arkisin 12-20, viikonloppuisin 12-18. Vapaa pääsy
Muita tapahtumia
Avoimia ovia, työpajoja, elokuvanäytöksiä, klubeja...

Eames by Vitra näyttely avoinna festivaalin ajan Lumeen galleriassa


5.5.
6.5.
7.5.
Nyttely
Muita tapahtumia
8.5.
Nyttely
Muita tapahtumia
9.5.
Muita tapahtumia
10.5.
11.5.
Muita tapahtumia
12.5.
13.5.
Nyttely
14.5.
Seminaarit
15.5.
Seminaarit
Nyttely
Muita tapahtumia
16.5.
Seminaarit
Muita tapahtumia
17.5.
Muita tapahtumia
18.5.
19.5.
20.5.
Seminaarit
21.5.
Seminaarit
22.5.
Seminaarit
23.5.
Muita tapahtumia
24.5.
25.5.
Nyttely
Seminaarit Seminaarit
Nyttely Nyttely
Muita tapahtumia Muita tapahtumia

Nyttely avoinna 1220, (1218 la, su)