etusivu > näyttely
MoA Master
Enni Äijälä
Kuva: Sami Perttilä

Enni Äijälä
Kuva: Enni Äijälä

 
Enni Äijälä
TAIDETEOLLINEN MUOTOILUN
1977, SUOMI

YOU COULD HAVE IT SO MUCH BETTER; MATKAPUHELIMIEN PERSONOINTI JA MASSARÄÄTÄLÖINTI
Lopputyön statement
Kuluttajien kiinnostuksen lisääntyessä tuotteiden yksilöintiä kohtaan myös aiheen tutkimus käy tarpeellisemmaksi. Yksilöinti koskettaa yhä useampia aloja, esimerkiksi kosmetiikka-, lelu-, elektroniikka- ja elintarviketeollisuutta. Aihe on mielenkiintoinen myös siksi, ettei sitä ei ole tutkittu laajasti muotoilun näkökulmasta. Lisäksi Nokia Oyj, jolle työ toteutettiin, tarjosi mahdollisuuden tutkia tuotteiden personointia pitkällä aikavälillä.
    Vaikka lopputyö ei käsittele personointia, massaräätälöintiä ja ”tuunausta” ilmiöinä, on tärkeää ymmärtää, ettei kyse ole vain tämän ajan ilmiöstä. Ihmiset ovat aina muokanneet ja yksilöineet tuotteita. Teollistumisen mukanaan tuoma massatuotanto antoi edellytykset personoitavien ja massaräätälöitävien tuotteiden massavalmistukseen. Henry Fordin lausahdus ”the customer can have any color he wants so long as it’s black” on taakse jäänyttä ajattelua.
Biografia

Enni Äijälä on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta keramiikka- ja lasitaiteen kandidaatiksi vuonna 2004. Taiteen maisteriksi hän valmistui keväällä 2007 taideteollisen muotoilun koulutusohjelmasta. Sivuaineina hän on opiskellut teollista muotoilua ja International Design Business Managementia. Lisäksi Äijälä on erikoistunut graafiseen suunnitteluun ja painokangassunnitteluun. Äijälä on työskennellyt niin Iittalalle, Design Forum Finlandille kuin Nokia Designille. Tällä hetkellä hän on perustamassa omaa yritystä, Suunnitteluhuone Äijälä.

Yhteystiedot
+358 50 303 0815
eaijala(at)uiah.fi
enni.aijala(at)suunnitteluhuone
taik_lume_logoteng