etusivu > tapahtumakalenteri
Muut
Image
Äpy - Suomalaista muotoilua vuodesta 1948
Image
Äpy 2007
Image
Äpy 2007
Image
Äåy 2007 - IvanaHelsinki
Image
Äpy 2007 - toimitus
 
Äpy, vuosien varrelta
9.5.
LUME
Teekkareiden vapputempaus Äpy rantautuu MoA-festivaalille, pystyttäen kokoelman uskomattomia ja legendaarisa Äpy-tuotteita festivaalin tapahtumatilaan.

Äpy-kokoelma avoinna 9.-14.5.****
Äpy 2007 -lehdistötiedote
Vuoden 2007 Äpy syntyi yhteistyössä nimekkäiden suunnittelijoiden kanssa
– Finnish Design Äpystä povataan uutta muotoiluklassikkoa

Vuodesta 1948 lähtien ilmestynyt vappujulkaisu Äpy on noussut vajaassa kuudessa vuosikymmenessä suuren yleisön parhaiten tuntemaksi teekkarikulttuurin ilmentymäksi. Ikimuistoisen äpymäisiä hetkiä Vapun viettäjille ovat tarjonneet mm. äänilevyn muotoinen Äpyfoni (1983) sekä matkapuhelinta erehdyttävästi muistuttanut Räpylä-Äpy (1991).

Tämänvuotinen Äpy paljastettiin Otaniemessä tiistaina 24.4.2007. Parittomina vuosina ilmestyvä Suomen vanhin vappujulkaisu yllätti  uudella aluevaltauksellaan, kun alkukantaiseen teekkarihuumoriin ja hassuihin härveleihin tottunut yleisö saikin ihasteltavakseen aitoa 
suomalaista huippumuotoilua.

Finnish Design Äpy -nimeä kantava 27. vuosikerta syntyi kevään aikana yhteistyössä maamme eturivin design-nimien kanssa. Houkuttelevaan yhteistyötarjoukseen tarttuivat lopulta IVANAhelsinki, CTRL Clothing sekä Artek.

“Halusimme hakea paitsi tuoreita lähestymistapoja vappujulkaisun tekemiseen myös kannustaa positiivisen esimerkin avulla eri alojen ammattilaisia löytämään uusia yhteistyötapoja. Niin ja voihan tämän toisaalta nähdä myös eräänlaisena huippuyliopiston pilottihankkeena”, naurahtaa päätoimittaja Jyrki Vanamo.

Riehakasta kaupunkikulttuuria vappukansalle tarjoileva Finnish Design Äpy koostuu Helsingin matkaoppaasta ja kartasta, HILFE muotilehdestä, suomenkielen sanakirjasta sekä viidestä postikortista. Koko komeus on pakattu näppärään kangaspussiin, jota on valmistettu kolmella erilaisella painokuosilla. Kuosien ulkoasuista vastaavat Paola Suhonen, Tomi Freeman sekä Laulikki Äpy.

“Huh, teekkareita näkee onneksi vain kerran vuodessa, Vappuisin. Silloin teekkarihuumori on teekkareiden mielestä parasta huumoria ja Helsingistä tulee yksi iso vitsikirja. Siihenkin, että CTRL otettiin messiin tähän, sisältyy varmasti joku vitsi – mutta ei se mitään, koska ilman teekkareita meillä ei olisi internettiä, videotykkejä, aseita, pikaruokaa, sumuttimia, keinoihmisiä, eturistiriitoja, beta-videoita, resursseja, speksejä, lakkeja, sim-kortteja eikä 
mitään, missä on sana laser”, pohdiskelee uuden Äpy-kuosin suunnitellut Freeman.

“Teekkarit ovat kuin robotteja. Kiinnostavinta asiassa on kuitenkin, onko robotti kiltti vai tuhma. Ja mielestäni teekkarit ovat ehdottomasti kilttejä robotteja. Siksi oman Äpy-kuosini aiheena ja nimenä onkin Kiltti Robotti”, jatkaa Paola Suhonen.

Kolmas kevään Äpy-kuosi on Alvar Aallon ajaton klassikko Siena, joka Vapun kunniaksi julkaistiin ainutlaatuisena pinkkinä erikoispainoksena. “Äpy-lehti on tehnyt iloisen ja raikkaan lähestymisen 
klassikkokuosiimme Sienaan. Pinkistä väristä tulee helposti hyvälle tuulelle. Tästä voimme nauttia Vappuna”, iloitsee Artekin toimitusjohtaja Mirkku Kullberg.

Teekkarit myyvät Äpyä pääkaupunkiseudulla 24.4.–1.5.2007 välisenä aikana. Designtuotteen voi hankkia niin ikään joko IVANAhelsingin Uudenmaankadun myymälästä, Artekin Eteläesplanadin myymälästä tai internetistä osoitteesta http://kauppa.apy.fi.

Finnish Design Äpy oheistuotteineen ja muine eriskummallisuuksineen on  esillä myös Taideteollisen korkeakoulun Masters of Arts  -lopputyönäyttelyssä 9.–14.5.2007.