In englishSvensk resumé    
Etusivu | Uutiset | Näyttely | Tapahtumat | Yhteistyökumppanit | MoA:n taustalla | Lehdistö | Yhteystiedot
Etusivu > Uutiset
 


Kuva: Olli-Pekka Orpo


Karoliina Talvitie-Lamberg: Teletunnustus
Kuva: Tuomas Talvitie


Kuva: Olli-Pekka Orpo


Klaus Aalto: Stereo
Kuva: Sami Mannerheimo


Juhana Arkio: Muotoilu-, teknologia- ja brändialustojen yhdistäminen strategisen johtamisen näkökulmasta
Kuva: Juhana Arkio


Maarit Hiltunen: Kippiseinät (kuva 3D ohjelmasta)
Kuva: Maarit Hiltunenltunen


Marita Huurinainen: The Art of Human Body Kuva: Slawomir Ryfczynski


Tero Jakku: Middleman - freeride-maastopyörä (luonnos)
Kuva: Tero Jakku Jakku


Naoto Niidome: Kleopatra
Kuva: Naoto Niidome


Petteri Tikkanen: Kanerva ja yks juttu
Kuva: Petteri Tikkanen


Kaisa Vuorinen


Jeffrey Kipnis


Ilona Anhava


Kuva: Olli-Pekka Orpo


Jussi Huuskonen
Plan*B for Arkadianmäki


Birgitta Persson


Maija Louekari
Kuva: MoA 2006


Vuoden 2005 Masters of Arts Festivaalin palkittua visuaalista ilmettä. Kuva: Toni Kitti


Reka Kiraly
Kuva: MoA 2006


Jan Forsström
Kuva: MoA 2006


Marco Melander
Kuva: MoA 2006


Hanna Kurppa
Kuva: MoA 2006


Mikko Paakkanen
Kuva: MoA 2006


Kuva: MoA 2006


Bastamow, Tanja
Tapaus Majakka


Forsström, Jan
Painajaiset elokuva (käsikirj. ja ohj.)
Kuva: Teemu Lindroos


Huurinainen, Marita
The Art of Human Body
Kuva: Slawomir Ryfczynski


Jakku, Tero
Middleman - freeride mountain bike


Takahashi, Yuka
ASTIA - UTSUWA
Kuva: Jaana Rannikko


Salla Viikka
Hännän laulu - kirja
kuva: Salla Viikka


 

MASTERS OF ARTS FESTIVAALI KERÄSI ENNÄTYSYLEISÖN NUOREN VISUAALISEN KULTTUURIN YSTÄVIÄ ARABIANRANTAAN

30.5.2006

Kolmiviikkoinen Masters of Arts Festivaali päättyi viikonloppuna Taideteollisen korkeakoulun Mediakeskus Lumeessa. Taideteollisen korkeakoulun lopputyönäyttelystä nuoren kulttuurin kaupunkikulttuuritapahtumaksi kasvanut festivaali keräsi tänä vuonna ennätysmäiset 12 000 kävijää festivaalin näyttelyyn, seminaareihin ja muihin tapahtumiin.

Masters on the Road esittelee valikoituja paloja MoA-näyttelystä

Festivaalin ytimessä oleva lopputyönäyttely teki näkyväksi taiteen maistereiksi valmistuvien opiskelijoiden tiedot, taidot ja luovuuden. Nuorten kykyjen voimannäyte puhutti 77 erilaisella työllä niin mediaa, suurta yleisöä kuin alan ammattilaisiakin.
Tänä vuonna näyttelyssä kävi myös runsaasti koulu- ja päiväkotiryhmiä. Valmistuvat maisterit solmivat kontakteja työnantajiin ja valmistajiin. Festivaalin ja korkeakoulun yhteistyötyökumppanit ja säätiöt palkitsivat näyttelyn parhaita töitä.

Osa näyttelyn töistä jatkaa Masters on the Road –näyttelyissä. Syksyiselle Helsinki Design Weekille valittiin Tero Jakun MoA-palkittu maastopyörä, Jokko Korhosen työryhmäympäristö tuoteinnovaatiomahdollisuuksien kartoitukseen, Nicolas von Flittnerin BoxerCat-alumiinivene ja Karoliina Talvitie-Lambergin kiinnostusta herättänyt digiajan rippituoli Teletunnustus.

Norsu-galleria on kutsunut 12 taiteen maisteria elokuiseen näyttelyyn. Mukana ovat mm. MoA-palkintojenjakotilaisuudessa tupla-palkitun Klaus Aallon Stereo-pöytä, Kaisa Vuorisen tinkimättömällä ammattitaidolla tehty Ihmisen kuvia – korukokoelma ja Naoto Niidomen Kleopatra, joka on ansiokas tutkimus kalusteiden verhoilusta.

Saton tiloihin sijoittuu kesäkuun ajaksi seitsemän lopputyötä, mm. Suvi Niskakankaan monitasoinen Peitto-installaatio, Mikko Paakkasen Vino-sohva ja Anu Saaren Ajatus-tekstiilimallisto. Arabian Kauppakeskuksessa on kesäkuun puoliväliin saakka Sonja Salomäen, Susanna Iivanaisen, Petra Juvan ja Tuomas Tiitisen työt.

MoA-seminaarit edustivat luovien ihmisten rohkeaa ajattelua

Festivaalin seminaarit toivat keväiseen Arabianrantaan huippujoukon eri alojen asiantuntijoita seminaarin luennoitsijoiksi. Seminaarit rakentuivat luovien alojen ajankohtaisten ja tulevien suuntausten ympärille. Yhteisenä piirteenä muotoilua, välitiloja, luovaa elämää, arkkitehtuuria ja Taideteollisen korkeakoulun roolia suomalaisen yhteiskunnan kehittäjänä käsitteleville seminaareille – niin luennoitsijoille kuin aiheille – oli rajoja rikkova ajattelu ja monialainen rohkeus. Esimerkiksi Tunnelma arkkitehtuurissa -seminaarin keynote-puhuja, Ohio State Universityn professori Jeffrey Kipnis haastoi ottamaan tunnelman vakavasti, sillä tunnelmalla tulee hänen mukaansa olemaan myös poliittinen merkitys.

Yhteistyöllä rakennettu festivaali kutsuu ensi vuonna mukaan Viron taideakatemian

Masters of Arts Festivaali rakentuu laajalla yhteistyöllä. Tämän vuoden festivaalin onnistumiseen vaikutti yli 300 ihmisen panos. Festivaalin pääyhteistyökumppaneina olivat Helsingin Sanomien NYT-liite, Arabianrannan Portaali Business Park ja Helsinki Virtual Village. Muina yhteistyökumppaneina olivat Nelonen, Art-Print, Askon Säätiö, Back Office Services, Belik, Elcoteq, HKL, Clear Channel, Iittala, Kauppakeskus Arabia, Kronenbourg Blanc, Marimekko, PaperNet, Sato ja Yrkeshögskolan Sydväst.

Festivaalin monipuolisia tapahtumia olivat tänä vuonna järjestämässä myös Arabianrannan muut oppilaitokset Arcada, Stadia ja Pop & Jazz Konservatorio, jotka tarjosivat festivaaliyleisölle mm. musiikkia ja teatteria sekä erilaisia ohjelmaiskuja keskustasta Arabianrantaan liikennöineessä festivaaliratikassa.

Ensi vuoden Masters of Arts Festivaalille on kutsuttu mukaan Viron taideakatemia. Vuoden 2007 Masters of Arts Festivaali järjestetään 9.-27.5.2007.

Masters of Arts Festivaali onnistui yhteistyöllä - Arabianrannassa vieraili 12 000 nuoren visuaalisen kulttuurin ystävää

30.5.2006

Taideteollisen korkeakoulun lopputyönäyttelystä nuoren kulttuurin kaupunkikulttuuritapahtumaksi kasvanut festivaali keräsi tänä vuonna ennätysmäiset 12 000 kävijää festivaalin näyttelyyn, seminaareihin ja muihin tapahtumiin.

Masters of Arts Festivaali rakentuu laajalla yhteistyöllä. Tämän vuoden festivaalin onnistumiseen vaikutti yli 300 ihmisen panos. Festivaalin pääyhteistyökumppaneina olivat Helsingin Sanomien NYT-liite, Arabianrannan Portaali Business Park ja Helsinki Virtual Village. Muina yhteistyökumppaneina olivat Nelonen, Art-Print, Askon Säätiö, Back Office Services, Belik, Elcoteq, HKL, Clear Channel, Iittala, Kauppakeskus Arabia, Kronenbourg Blanc, Marimekko, PaperNet, Sato ja Yrkeshögskolan Sydväst.

Festivaalin monipuolisia tapahtumia olivat tänä vuonna järjestämässä myös Arabianrannan muut oppilaitokset Arcada, Stadia ja Pop & Jazz Konservatorio.

Masters of Arts Festivaali kiittää kaikkia festivaaliin osallistuneita!

Ensi vuoden Masters of Arts Festivaalille on kutsuttu mukaan Viron taideakatemia. Vuoden 2007 Masters of Arts Festivaali järjestetään 9.-27.5.2007.

Masters on the Road esittelee valikoituja paloja MoA-näyttelystä

29.5.2006

Osa Masters of Arts Festivaalin näyttelyn töistä jatkaa Masters on the Road -näyttelyissä. Syksyiselle Helsinki Design Weekille valittiin Tero Jakun maastopyörä, Jokko Korhosen työryhmäympäristö tuoteinnovaatiomahdollisuuksien kartoitukseen, Nicolas von Flittnerin BoxerCat-alumiinivene ja Karoliina Talvitie-Lambergin Teletunnustus.

Norsu-galleria on kutsunut 12 taiteen maisteria elokuiseen näyttelyyn. Mukana ovat Tuomas Ervamaa, Kaisa Vuorinen, Kitta Perttula, Eeva Andersson, Klaus Aalto, Maja Gecic, Krista Kosonen, Sasha Huber, Sonja Salomäki, Naoto Niidome, Yuka Takahashi ja Michihito Mizutani.

Saton tiloihin sijoittuu kesäkuun ajaksi seitsemän lopputyötä: Suvi Niskakankaan Peitto-installaatio, Mikko Paakkasen Vino-sohva, Anu Saaren Ajatus-tekstiilimallisto Yuka Takahashin suomalaisuutta ja japanilaisuutta yhdistävät astiat ja ruokailupöytä, Klaus Aallon tauluksi taipuva pöytä ja Naoto Niidomen Kleopatra - tutkimus kalusteiden verhoilusta sekä Himo, rakkaus ja raivo -kirja, jonka kuvatoimituksesta vastaa Marco Melander.

Arabian Kauppakeskuksessa on esillä 1.-14.6. Sonja Salomäen, Susanna Iivanaisen, Petra Juvan ja Tuomas Tiitisen työt.

Masters of Arts Festivaalin seminaareissa tuhat kuulijaa

25.5.2006

”Parhaimmat seminaarijärjestelyt koskaan”, hehkutti fMasters of Arts Festivaalin viimeisen seminaarin keynote-puhuja, Ohio State Universityn professori Jeffrey Kipnis Tunnelma arkkitehtuurissa seminaarin avauksena ja jatkoi tunteiden merkityksestä arkkitehtuurissa. Kipnisin mukaan tilan tunnelmilla saattaa olla tulevaisuudessa myös poliittinen merkitys.

Masters of Arts Festivaalin seminaarit houkuttelivat Sampo-saliin tuhatkunta luovien alojen ajankohtaisista ja tulevista suuntauksista kiinnostunutta kuulijaa ja kokijaa.

Yhteisenä piirteenä muotoilua, välitiloja, luovaa elämää, arkkitehtuuria ja Taideteollisen korkeakoulun roolia suomalaisen yhteiskunnan kehittäjänä käsitteleville seminaareille – niin luennoitsijoille kuin aiheille – oli rajoja rikkova ajattelu ja monialainen rohkeus.

Lue Kulttuuriuutisten juttu arkkitehtuuriseminaarista:

www.yleradio1.fi/kulttuuri/kulttuuriuutiset/id6022.shtml

Masters of Arts Festivaalin lopputöille huomattavia palkintoja

23.5.2006

Masters of Arts 2006 Festivaalin lopputyönäyttelyyn osallistuneita nuoria tekijöitä palkittiin Taideteollisessa korkeakoulussa 22.5. Vastavalmistuneiden taiteen maistereiden parhaille lopputöille jakoivat palkintoja korkeakoulun yhteistyökumppanit ja säätiöt.

Huonekalusäätiön 5000 euron apuraha parhaalle huonekalusuunnittelun työlle ja Askon Säätiön lahjoittama 4000 euron palkinto parhaalle sisustusarkkitehtuurityölle menivät samalle suunnittelijalle - sekä apurahan että palkinnon sai Klaus Aalto (s.1975) monipuolisesti muunneltavista olevasta Stereo-pöydästään. ”Tuote on idealtaan yksinkertainen - kuten parhaat tuotteet yleensä. Stereo on hybridituote, nuorisokulttuuria ja skeittilautailmapiiriä, tarpeen tullen myös tilansäästöä,” todettaan Askon Säätiön perusteluissa. Huonekalusäätiön perustelujen mukaan Klaus Aalto on löytänyt työhönsä pienen, mutta oivallisen idean funktionaalisesta huonekalusta

Helsingin Sanomien/NYT-liitteen palkinto parhaalle graafisen suunnittelun työlle meni Petteri Tikkaselle hänen kuolemaa käsittelevästä sarjakuva-albumistaan Kanerva ja yks juttu. Perustelujen mukaan vaikeaa aihetta on käsitelty ilman synkistelyä ja jo yhdessä kuvassa on monta tarinaa. Petteri Tikkanen sai palkinnoksi matkan Lontooseen vierailulle alan huipputoimistoon.

Marimekko palkitsi Maarit Huurinaisen 1000 euron Masters of Arts -stipendillä. Perusteluissa Marimekko kertoo: ”Vaatesuunnittelija Marita Huurinaisen lopputyö Art of Human Body kertoo suunnittelijan monipuolisesta lahjakkuudesta. Hänen designissaan ilmentyy suunnittelijan rohkea luovuus yhdistellä erilaisia materiaaleja ja innovatiivisia teknisiä ratkaisuja. Jatkuvien muotojen loistava hallinta luo vaatteisiin arkkitehtonista veistoksellisuutta, joka viestii muodon kieltä kauneimmillaan.”

Maarit Hiltusen KIPPI-seinä sai SATOn palkintostipendin. Hiltusen lopputyö liittyy läheisesti Saton tavoitteisiin kasvattaa asiakkaiden asuntoon liittyviä vaikutusmahdollisuuksia ja lisätä asuntojen muuntojoustoa. KIPPI-seinä voisi olla hyvä ratkaisu esimerkiksi SATOn ns. Loft-asunnoissa. Niissä asunto on ostajalle luovutettaessa pesutiloja lukuun ottamatta yhtä suurta tilaa, jonka lopullisesta jakamisesta ja viimeistelystä vastaa ostaja itse.

Iittala palkitsi stipendeillä Naoto Niidomen ja Juhana Arkion. Perusteluina palkitsemiselle Iittala kertoo: ”Iittalalle innovatiivinen ja johdonmukainen tuotekehitys on elinehto. Siksi Iittala haluaa palkita teollinen muotoilija Juhana Arkion yritysten tuotekehityksen strategisen johtamisen alaan kuuluvan työn, sillä siinä on pyritty luomaan työkalu designyritysten tuotesuunnitteluprosessille. Tuotesuunnittelussa on usein haasteena yhdistää eri näkökulmat - mm. muotoilun, teknologian, brändistrategian - ja kehittää niiden avulla johdonmukaista muotoilua uusiin tuotteisiin.

Iittalan nykyvalikoima ottaa yhä voimakkaammin huomioon kodin koko sisustuksen. Naoto Niidomen työssä, Kleopatra - tutkimus kalusteiden verhoilusta, on ennakkoluulottomasti lähdetty hakemaan vaihtoehtoa kalusteiden pysyvälle verhoilulle. Kleopatra suo käyttäjälle helppokäyttöisen yhdistelyn ja vaihtelun mahdollisuuden: Oivaltavaa suunnittelua. Iittala haluaa myös palkita opiskelijaa monipuolisesta suunnittelusta eri materiaalialueilla.” Myös Askon Säätiön jury halusi antaa kunniamaininnan Naoto Niidomen lopputyölle Kleopatra - tutkimus kalusteiden verhoilusta.

Siemensin palkinto parhaalle teollisen muotoilun työlle meni Tero Jakulle. Jakun lopputyön tavoitteena oli muotoilla jousitettu maastopyörä erityislajiin nimeltään ”freeriding”. Tero Jakun lopputyön lähtökohtana on oma tuotekehitysinto, hänellä ei ole ollut tilaajaa työlleen. Jakun muotoilutyön keskeinen tavoite on tuottaa toiminnaltaan ylivertainen jousitus takaripustukseen ja samalla luoda merkityksellinen muoto, joka manifestoi ylivertaisuutta ja erottaa tämän designtuotteen markkinoilla olevista.

Kaisa Vuorisen Ihmisen kuvia -korukokoelmalle stipendi

22.5.2006

Suomen Kultaseppien Liitto on myöntänyt stipendin Masters of Arts Festivaalin näyttelyssä mukana olevalle Kaisa Vuoriselle kultasepänalan ammattitaidon näytön vuoksi. Perusteluissa todetaan, että Vuorinen on omassa taiteen maisterin lopputyössään Ihmisen kuvia käyttänyt ansiokkaasti vanhaa japanilaista mogume-gane -kerrosmetallitekniikkaa kuvaamalla nyky-yhteiskunnan kerroksellisuutta ja kilpailuhenkeä. kilpailuhenkeä.

Arkkitehtuurin suunnannäyttäjä, kuraattori, elokuvaohjaaja Jeffrey Kipnis ensimmäistä kertaa Suomeen!

17.5.2006

MoA-seminaarisarjan viimeinen seminaari Tunnelma arkkitehtuurissa 23.5. keskittyy arkkitehtuurin voimaan luoda tunnelmaa, elämyksiä ja kokemuksia Aihe on houkutellut Suomeen alan huippunimiä: seminaariin keynote-puhujiksi saapuvat arkkitehtuurin suuri vaikuttaja, Ohio State Universityn professori Jeffrey Kipnis ja Preston Scott Cohen Harvardin yliopistosta. Puheenvuoron käyttävät myös menestyksekkään Xefirotarchin perustaja Hernan Diaz Alonso ja suomalaiset Samuli Woolston ja Kivi Sotamaa. Moderaattorina toimii ruotsalaisen Forum-lehden päätoimittaja Mark Isitt.

Seminaari on kaikille avoin ja maksuton! Ennakkoilmoittautumalla etusivulla olevan linkin kautta varmistat itsellesi istumapaikan. Lue lisää Tapahtumat-sivuita.

TaiK-juhlaseminaarin käsittelyssä TaiK luovuuden lähteenä

16.5.2006

Ensimmäisellä festivaaliviikolla alkanut MoA-seminaarisarja jatkuu! Maanantaina 22.5. TaiKin 20 Arabianrannan toimintavuotta juhlistavassa Luovuuden lähde – seminaarissa puhutaan TaiKin roolista suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin kehittäjänä. Keskustelijoina on suomalaisia tiennäyttäjiä, tutkijoita, taiteilijoita, kuraattoreita ja galleristeja, mm. Ilona Anhava, Raoul Grunstein, Yrjänä Levanto, Ulla–Maaria Mutanen, Vuokko Nurmesniemi, Yrjö Sotamaa, Teppo Turkki, Tapio Vapaasalo, Heidi Wikar, Tanja Kotro ja Kalevi Ekman. Moderaattorina toimii Pekka Toivanen.

Seminaarissa käsitellään alustusten ja keskustelujen kautta tutkimusta uuden tiedon ja osaamisen kasvualustana, taiteellisesti monialaista ympäristöä luovan ajattelun kiihdyttämönä ja kansainvälisyyttä luovuuden lähteenä.

Seminaari on kaikille avoin ja maksutton! Ennakkoilmoittautumalla etusivulla olevan linkin kautta varmistat itsellesi istumapaikan. Lue lisää Tapahtumat-sivuita.

Tilateos Arabianrannan Portaaliin

14.5.2006

Ympäristötaiteen opiskelija Meeri Quinnin lopputyönä valmistunut tilateos valtaa Arabianrannan Portaalin Masters of Arts Festivaalin puolivälistä aina syksyyn saakka. Suurikokoinen työ ottaa vierailijat vastaan Arabianrannan Cromo-talossa osoitteessa Arabianranta 6. Festivaalin aikana tila on avoinna arkisin klo 8-16.

Masters of Arts 2006 festariratikka kulkee linjalla 6

12.5.2006

Masters of Arts Festivaalin festariratikka liikennöi festivaaliasuun pukeutuneena linjalla 6 keskustasta Arabianrantaan 28.5. saakka.

Matka uuden ilmeen niin sisältä kuin ulkoa saaneella ratikalla ei ole aivan tavanomainen, sillä Helsingin ammattikorkeakoulu Stadian esittävän taiteen opiskelijat ja Ammattikorkeakoulu Arcadan opiskelijat järjestävät ratikkamatkalle yllättäviä ohjelmaiskuja.

Taidelinjalla aamut alkavat ilman sen kummempaa showta kuutosen aamushowlla kotoisan jutustelun, säätiedotuksen ja hiljaisuuden merkeissä. Ratikkaan tupsahtelee silloin tällöin myös yllättäviä
hahmoja, jotka herättävät kysymyksiä: mitä oikein tapahtuu, missä mennään, keitä olemme? Toisinaan ratikassa soi haitari ja luvassa on myös OoRailin miesvoimistelijoiden koreografista lennokkuutta.

Festariratikka on liikenteessä arkisin aamuvarhaisesta noin klo 19 asti, lauantaisin noin klo 8.30-18.00 ja sunnuntaisin klo 10.30-20.30. Lähtöajat päätepysäkeiltä löytyvät osoitteesta www.hkl.fi.

Masters of Arts Festivaalin seminaareissa huippuja kotoa ja kauempaa

9.5.2006

Masters of Arts Festivaalin odotetut seminaarit käsittelevät muotoilua, luovuutta, arkkitehtuuria ja ajankohtaisia välitilojen kulttuuri-ilmiöitä. Puhujiksi ja keskustelijoiksi saapuu alansa huippuja niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Festivaalin ensimmäisellä viikolla monialaiset muotoilijat Jaime Hayón, Inga Sempé ja Droog Designin perustaja Gijs Bakker räiskyvät Johan Olinin ja Aamu Songin kanssa Muotoilun radikaalit –seminaarissa 11.5. Katja Lindroos hallitsee, hillitsee ja usuttaa seminaarin moderaattorina.

Ajankohtainen aihe kulttuurikeskuksista ja kaupunkikulttuurista nousee esille mm. Birgitta Perssonin, Alberto Oton, Ana Maria Tavaresin ja Juha Huuskosen, voimin Välitilojen kulttuurit – risteystilojen ilmiöt –seminaarissa 12.5. Moderaattoreina toimivat kaupunkikulttuurin elävät legendat, Forum Viriumin johtaja Elukka Eskelinen ja Helsingin kultuurijohtaja Pekka Timonen.

Filosofi Esa Saarinen ottaa luovan elämän käsittelyynsä 13.5. Seminaari päättyy luovuuden alkeishiukkaseen – keskusteluun, johon osallistuvat Masters of Arts Festivaalin näyttelyssä mukanaolevat Mikko Ijäs ja Juhana Arkio.

Seminaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia! Varmista itsellesi istumapaikka ilmoittautumalla etusivulla olevasta linkistä. Seminaarit jatkuvat 22.5. ja 23.5. uusin aihein! Lue lisää Tapahtumat-sivuita.

MoA-graafikolle kansainvälinen tunnustus

28.4.2006

Masters of Arts Festivaalin tekijätiimiin kuuluvan Maija Louekarin Marimekolle suunnittelema HO-HOI! -painokuosi valittiin vuoden 2005 parhaaksi maailmanlaajuisessa Elle Deco International Design Awards kilpailussa. Finaalissa kilpailivat Elle Decoration -lehden toimitusten 20 eri maassa ehdolle asettamat tuotteet ja muotoilijat. HO-HOI! kankaan lähetti finaaliin lehden saksalainen toimitus. Maija Louekari on valmistunut taiteen kandidaatiksi sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun koulutusohjelmasta ja suorittaa parhaillaan taiteen maisterin opintojaan. Masters of Arts Festivaalilla Maija Louekari vastaa muun muassa näyttelygrafiikasta.

Hopeahuippu vuoden 2005 Masters of Arts Festivaalin ilmeelle

13.4.2006

Vuoden 2005 paras mainonta ja graafinen suunnittelu on valittu Vuoden Huiput -kilpailuun osallistuneiden 1397 työn joukosta. Hopeahuipun sai Taideteollisen korkeakoulun graafisen suunnittelun opiskelijoiden Anne-Mari Ahosen, Daniel Bembibren ja Arja Karhumaan suunnittelema vuoden 2005 Masters of Arts Festivaalin ilme. Suunnittelijoista Daniel Bembibre on mukana tämän vuoden Masters of Arts Festivaalin näyttelyssä Järjestelyprojektillaan.

Hopeahuipun sai myös tämän vuoden Masters of Arts Näyttelyssä mukana oleva Suomen lasten historia -kirja, jonka kuvituksesta ja taitosta vastaa Jussi Kaakinen.

Bolognan lastenkirjamessujen näyttelyyn valittu Reka Kiraly MoA-näyttelyssä

31.3.2006

MoA-näyttelyssä mukana oleva Reka Kiraly on valittu kansainvälisesti arvostettuun näyttelyyn Bolognan Children's Book Fair -messuille. Reka Kiralyn Earthworm-kuvasarja on esillä messujen Illustrators Exhibition 2006 -näyttelyssä. Jury valitsi n'yttelyn 92 työtä eri puolilta maailmaa jurytettäviksi tulleiden 2544 työn joukosta. Vaikutusvaltainen kansainvälinen raati koostui kustantajista, taiteilijoista ja museonjohtajista ja valittujen joukossa on niin kokeneita ja maineikkaita taiteilijoita kuin nousevia kykyjäkin. Reka Kiraly on ainoa Suomesta näyttelyyn valittu osallistuja.

Bolognan messujen jälkeen näyttely kiertää useissa eri paikoissa, pääasiassa Japanissa.

Reka Kiralya kiinnostaa kuvittaminen ja inklusiivinen graafinen suunnittelu, jota hänen MoA-näyttelyssä oleva lopputyö käsittelee.

Hella Wuolijoki -palkittu Jan Forsström MoA-näyttelyssä

29.3.2006

Yleisradion myöntämän Hella Wuolijoki -tasa-arvopalkinnon ovat saaneet käsikirjoittaja Jan Forsström, käsikirjoittaja-ohjaaja Lotta Kupiainen, tuottajat Piia Nokelainen ja Petri Jokiranta YLE TV1:ssä esitetystä elokuvasta Caasha. Raati piti suomalaisen miehen ja somalialaissyntyisen naisen seurustelusta kertovaa elokuvaa uutena avauksena kansalliseen monikulttuuriseen fiktiotuotantoon.

Palkituista Jan Forsström on mukana MoA-näyttelyssä elokuvallaan Painajaiset. Painajaiset on lyhytelokuva naisesta, joka näkee toistuvia painajaisia. Lopulta nainen ymmärtää, että unilla on hänelle viesti.

Vuoden kaunein kirja Himo, rakkaus ja raivo mukana MoA-näyttelyssä

23.3.2006

Suomen kirjataiteen toimikunnan valitseman vuoden kauneimman kirjan kuvatoimituksen tehnyt Marco Melander on yksi TaiKista valmistuva, MoA-näyttelyyn osallistuva taiteen maisteri. Hän on myös kuvannut suurimman osan kirjan valokuvista Jörn Donnerin kirjoittamaan haastattelukirjaan Stefan Lindforsista. Teoksen graafisen suunnittelun ovat toteuttaneet TaiKin graafisen suunnittelun koulutusohjelman professori Tapio Vapaasalo ja opiskelija Tuukka Rantala.

Raati kiitti teosta seuraavasti: "Teoksen nimen mukaisesti vuoden kauneimman kirjan voisi määritellä himoittavaksi kirjaksi, jossa on suurta rakkautta kokeilevan typografian perinteeseen ja kuvakerronnan hienosti hallittua raivoa. Modernin kuvajournalismin keinot on otettu taidokkaasti kirjataiteen käyttöön. Himo, rakkaus ja raivo on kirjataidetta uudistava mestariteos."

Teoksen kustantaja on Aamulehti Kirjat ja kirjapaino Otavan Kirjapaino Oy

Festivaalille oma kirjaintyyppi

20.3.2006

Masters of Arts Festivaalin graafikoihin lukeutuva Hanna Kurppa on suunnitellut uuden kirjaintyypin, Valiancen, jota käytetään festivaalin visuaalisessa ilmeessä.

Valiance (latinaksi rohkeus) sai alkunsa Hollannissa, kun Kurppa teki maisterilopputyötään Haagin kuninkaallisessa taideakatemiassa kesällä 2005. Valiance on monikielisiin taittoprojekteihin muotoiltu kirjaintyyppi, joka sisältää sekä latinalaiset että kyrilliset aakkoset. Suunnittelussa on pyritty kyrillisen ja latinalaisen tekstin tasapainoiseen ilmiasuun pitkässä palstatekstissä mm. välttämällä historiallisia muotoja etenkin kyrillisissä aakkosissa. Kirjaintyypin kehittäminen jatkuu.

Vuoden nuori muotoilija Mikko Paakkanen MoA-näyttelyssä

13.3.2006

Masters of Arts Festivaalin näyttelyyn osallistuva Mikko Paakkanen on saanut yhdessä Jukka Korpiheteen kanssa Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija -palkinnon.

Mikko Paakkanen on suunnitellut tuotannossa olevia ja jo palkittujakin tuotteita, mm. huonekaluja. Juryn mukaan palkittujen työ on laadukasta ja edustaa innovatiivista nuorta suomalaista muotoilua, jossa kansainvälisten vaikutteiden vahvistama muotokieli yhdistyy yksilölliseen luovuuteen. MoA näyttelyyn Paakkanen osallistuu Vino-sohvalla, joka on tehty Modus Naturan Dona-mallistoon.

Lue lisää: www.designforum.fi

Arabianrannan oppilaitokset mukana luomassa hyvän olon festaria

27.2.2006

Taideteollisen korkeakoulun lisäksi myös Arabianrannan muut oppilaitokset tuovat oman mausteensa Masters of Arts Festivaalille. Stadian kulttuuri- ja palveluala, Arcada ja Pop & Jazz Konservatorio ryydittävät festivaalia konserteilla ja muilla yleisöä hellivillä tapahtumilla, joista suuri osa sijoittuu festivaalin näyttelyn yhteyteen rakennettavaan tapahtumatilaan, mutta myös koulujen omat tilat ovat käytössä. Tapahtumat päivittyvät festivaalisivujen tapahtumakalenteriin.

Masters of Arts Festivaali rakennetaan yhteistyökumppaneiden kanssa

3.2.2006

Masters of Arts Festivaalin pääyhteistyökumppani on Helsingin Sanomien Nyt-liite. Tv-yhteistyökumppanina on Nelonen, jonka kanavalla Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoiden tuottamat Masters of Arts Festivaalin mainokset alkavat pyöriä huhtikuun lopussa.

Masters of Arts -näyttelyn työt on valittu

10.1.2006

Taideteollisen korkeakoulun suurimmassa näyttelyssä esiteltävät työt on valittu. MoA-näyttelyssä on mukana noin 90 tekijää korkeakoulun kaikista eri koulutusohjelmista. Näyttelyyn haki 140 TaiK:sta valmistuvaa taiteen maisteria.

Näyttelytöiden valinnan suoritti kuraattori Tomas Ivan Träskman, jolla riittää tekemistä vaikka itse jurytysvaihe on ohi. Tomas Ivan valottaa tulevaa prosessia vertaamalla tehtäväänsä keskiaikaiseen bardilaulajaan. "Bardilaulajan kulttuurisena tehtävänä on pukea yhteisönsä huolen- ja puheenaiheet runon ja laulun muotoon. Minun tulee laulaa näistä aiheista yhteisölle, mutta minun omalla ilmaisukielelläni", kuraattori selventää. Tomas Ivan kehuu töitä erittäin vahvoiksi. Millä tavalla ne sitten ovat "vahvoja"? "Sanoisin, että työ on vahva kun tekijä tuottaa moneen aistiin vetoavan muodon näkyväksi", Tomas Ivan vastaa. Ja lisää: "Voima on rytmi, joka on näkemistä tai kuulemista syvempää". Monessa työssä Tomas Ivania innostaa kyky kiehtoa ja ilmaista nuorten tekijöiden toiveita ja kokemuksia. Töiden kautta tekijät voivat määritellä itseään sekä elämäänsä. "Miten tämä voima ja rytmi sitten tulevat näkymään festivaalissa?" kuraattori kysyy itseltään ja jatkaa: "Festivaali on luonteeltaan samanaikaisesti persoonallinen ja kollektiivinen. Tarkoituksena on, että yksi bardi on Festivaalin alkuun mennessä muotoutunut maistereiden bardikuoroksi, joka puhuttelee meitä illasta toiseen."

Lue lisää kuraattorin ajatuksia ja tutustu listaan valituista opiskelijoista näyttelyt-sivulta.

 

 

 

 
             
   
     
Taideteollinen korkeakoulu Mediakeskus Lume