In englishSvensk resumé    
Etusivu | Uutiset | Näyttely | Tapahtumat | Yhteistyökumppanit | MoA:n taustalla | Lehdistö | Yhteystiedot
Etusivu > MoA:n taustalla
 


Kuva: MoA 2006


Kuva: MoA 2006


Kuva: MoA 2006


Kuva: MoA 2006


Workshop I
Kuva: MoA 2006


Workshop I
Kuva: MoA 2006


Taideteollinen korkeakoulu
Kuva: Jefunne Gimpel


Hämeentie 135
Kuva: Jefunne Gimpel


Mediakeskus Lume
Kuva: Ole mulle hellä


Arabianranta
Kuva: Harri Ahola

 

Festivaalin tuottaja Tuuli Sotamaa:

Masters of Arts on kevätkeittiö, laukaisualusta...

Masters of Arts 2006 on Taideteollisen korkeakoulun, sieltä valmistuvien maistereiden, lukuisten yhteistyökumppanien, tukijoiden, kulttuurin tekijöiden ja Arabianrannan muiden oppilaitosten kolmiviikkoinen festivaali Arabianrannassa.

Masters of Arts Festivaali on elävä tapahtuma, jonka sydämenä on TaiK:n jurytetty lopputyönäyttely. Näytteilleasettajat edustavat jokaista korkeakoulun koulutusalaa. Lopputöiden laajuus, erilaisuus ja laatu ovat esimerkki luovien alojen esiinmarssista ja voimasta. Näyttely tuo esille uusimpia visioita. Katsojilla on mahdollisuus heittäytyä maailmaan, jossa yhteiskunnalliset puheenaiheet, taiteen ilottelu, uudet valmistusmenetelmät, työnantajien haaveet ja haasteet, herkulliset visiot ja suuruudenhullut hankkeet kohtaavat. Monenlaisista kulttuuritaustoista ponnistavat ihmiset ja ammattimaiset tekijät elävät ja toimivat sulassa sovussa. Näyttely on osoitus yhdessä tekemisen voimasta ja sen luomasta nosteesta.

Seminaarisarjan nosteessa

Masters of Arts Festivaali sykkii monitasoisesti. Näyttelyn lisäksi luvassa on viiden kansainvälisen seminaarin sarja, sähköisiä keskusteluita, muotinäytöksiä, elävää taidetta, juhlahumua ja paljon muuta. MoA toivottaa jälleen omien alojensa huiput ja uskomattomat persoonat sekä maailmalta että kotimaasta tervetulleiksi Helsinkiin. Puhujina on muotoilun kuumia nimiä, valovoimaisia tähtiä ja visionäärisiä ajattelijoita; kulttuurin tekijöitä monelta eri alalta.

Tänä vuonna myös Arabianrannan muut oppilaitokset ovat mukana luomassa elävää kaupunkikulttuuritapahtumaa. Tuotannossa ovat mukana Arcada, Stadia ja Pop & Jazz konservatorio.

Festivaalilla on historia

MoA on vuosittainen, monipuolinen nuoren muotoilun, taiteen, elokuvan ja median festivaali, joka aktivoi Mediakeskus Lumeen ja Arabianrannan Art & Design Cityn koko Helsingin keskipisteeksi. Luovia lahjakkuuksia etsiville työnantajille tapahtuma on ennakkonäytös edelläkävijöiden visioista.

MoA-hankkeen esi-isiä ovat Think-näyttely vuonna 2000 Ateneumissa; Masters of Arts 2002 -tapahtuma Taideteollisuusmuseossa, Suomen valokuvataiteen museossa ja galleria Forum Boxissa; sekä Masters of Arts 2004 Designmuseossa, Suomen valokuvataiteen museossa, Kaapelitehtaalla, Mediakeskus Lumeessa ja Kulttuuritehdas Korjaamolla. Ensimmäistä kertaa Masters of Arts Festivaali järjestettiin TaiK:n Mediakeskus Lumeessa vuonna 2005. Pinkein kulttuurifestari EVER! houkutteli näyttelyyn ja seminaareihin yli 7 000 vierailijaa.

 

Festivaalin johtaja, Rehtori Yrjö Sotamaa:

Masters of Arts 2006 - viimeinen treeni

Masters of Arts Festivaali on maistereiden juhla ja taidonnäyte. Vuosien ponnistelu maineikkaan yliopiston maisterin tutkintoon kaipaa arvoisensa päätöksen: viimeisen treenin ennen harppausta toivotulle työuralle. MoA on valmistuvan sukupolven kollektiivinen voimainponnistus ja viimeistelyharjoitus, jolla kannustetaan kaikkia sparraamaan kommunikaatiotaitojaan omien ajatusten, taitojen ja kykyjen näkyväksi tekemiseen.

Vuosien kokemus kertoo, että MoA lisää opiskelijoiden motivaatiota valmistua. Kaikki haluavat olla yhdessä mukana tällä luovuutta tihkuvalla näyttämöllä. Näyttää myös siltä, että yhteinen jurytetty tapahtuma kannustaa opiskelijoita pyrkimään vuosi vuodelta yhä parempiin suorituksiin ja osastoja tukemaan heitä näissä pyrkimyksissä. Mittava tapahtuma poikii uusia yrityksiä, kun mukana olevat opiskelijat huomaavat ajatustensa ja pyrkimystensä kohtaavan.

Masters of Arts on foorumi, joka tukee kontaktien luomista potentiaalisiin työantajiin. Yliopiston näkökulmasta MoA on myös opetuksen ja tutkimuksen laadun sekä yliopiston työn relevanssin mittari. Yhteistyökumppanimme, rahoittajat ja media voivat arvioida onko yliopisto onnistunut sille uskotussa tehtävässä. Festivaali viestii myös yliopiston kansainvälisyydestä sekä siitä monipuolisesta yhteistyöstä, jota yliopistolla on yritysten, kulttuurilaitosten ja muiden yliopistojen kanssa. MoA:n seminaarit peilaavat ajankohtaisen keskustelun ja esillä olevien töiden suhdetta, asettavat ne laajempaan yhteyteen.

Tänä vuonna olemme kutsuneet Arabianrannan kampusalueen muut oppilaitokset mukaan Masters of Arts Festivaaliin rakentamaan mittavaa ja säkenöivää kaupunkitapahtumaa. Samalla voimme tuoda esille sitä monipuolista luovaa osaamista, joka sykkii Arabianrannassa. Arabianranta on luovuuden kiihdytinlaboratorio.

 

Masters of Arts 2006 Festivaalin toteuttaa ja tuottaa

Taideteollinen korkeakoulu

www.uiah.fi

Taideteollinen korkeakoulu on muotoilun, audiovisuaalisen viestinnän, taidekasvatuksen ja taiteen kansainvälinen yliopisto. TaiK on alansa suurin korkeakoulu Pohjoismaissa ja yksi arvostetuimmista koko maailmassa. Korkeakoulussa on 5 osastoa ja 17 koulutusohjelmaa. Korkeakoulun 1700 opiskelijasta 14% on ulkomaalaisia. Vuonna 1871 perustettu oppilaitos on omalla alallaan koulutuksen ja tutkimuksen vahva edelläkävijä ja yhteiskunnallinen vaikuttaja.  TaiK:n ainutlaatuisuus saa voimansa luovien ihmisten ja luovan tahdon kunnianhimoisesta yhteisöstä.

Mediakeskus Lume

www.lume.fi

Mediakeskus Lume on Taideteollisen korkeakoulun yhteydessä toimiva valtakunnallinen elokuva-, AV- ja uusmediatoimialojen koulutus-, kehitys- ja tutkimustoiminnan luova keskus. Lumeessa kehitetään sähköisten medioiden ilmaisukeinoja ja teknologioita. Mediakeskuksen puitteissa toteutetaan elokuvan, lavastuksen ja uuden median opetusta, tutkimusta ja tuotantoa.

Lume palvelee TaiK:n lisäksi muita yliopistoja ja korkeakouluja, tutkimuslaitoksia sekä yrityksiä ja yhteisöjä. Lumeessa yhdistyvät opetus, kulttuuri- ja yritystuotannot sekä tutkimus.

Art & Design City, Helsinki Virtual Village, Arabianranta

www.helsinkivirtualvillage.fi

Taideteollinen korkeakoulu sijaitsee meren äärellä Arabianrannassa, Helsingin uusimmalla ja viimeisellä kantakaupungin asuinalueella. Arabianranta tulee olemaan 10 000 asukkaan, 8 000 työntekijän ja 6 000 opiskelijan tyyssija.

Design ja taide kuuluvat Arabianrannan jokapäiväiseen elämään. Helsingin kaupunki edellyttää, että alueen uusien rakennusten rakennuskustannuksista sijoitetaan 1-2 % taiteeseen - joko rakennuksiin, taideteoksiin tai ympäristötaiteeseen. Arabianrannan tavoitteena on olla johtava taideteollisuuskeskittymä osaamis- ja tietoverkostoineen. Yhteistyökumppaneina tässä hankkeessa toimivat erilaiset yritykset, Taideteollinen korkeakoulu ja viisi alueen muuta oppimisyhteisöä sekä alueen asukkaat. Helsinki Virtual Village -portaali ja 1 gigabitin laajakaistaliittymä, joka kattaa Arabianrannan alueen, kuuluvat asukkaille, yrityksille ja opiskelijoille tarjottaviin palveluihin.

 

 

Masters of Arts on kevätkeittiö, laukaisualusta...

Masters of Arts 2006 - viimeinen treeni

Masters of Arts 2006 Festivaalin toteuttaa ja tuottaa

Tekijät MoA:n taustalla

 

 
     

Tekijät MoA:n taustalla

     
 

Tuuli Sotamaa
 

Festivaalin tuottaja

Kolmatta kertaa festivaaliksi kasvanutta MoA:a on tuottamassa Tuuli Sotamaa. TaiK:ista muotoilijaksi valmistunut, Lontoossa opiskellut ja hetken töitä Italiassa tehnyt Tuuli on myös yksi kansainvälisen arkkitehtuuri-, muotoilu- ja tuotantotoimiston OCEAN NORTH:in perustajista. Luova hulluus on ajanut Tuulin suunnittelemaan teoksia arkkitehtuurin, installaatioiden, taideteosten ja tuotemuotoilun välimaastoon sijoittuville kentille. Loputon kiinnostus yhteiskunnan kehitystä, luovien alojen toimintatapoja ja arkkitehtuurin mahdollisuuksia kohtaan ohjaa tekemistä moneen suuntaan.

 

     
 

Outi Raatikainen
 

Festivaalin markkinointi

MoA-festivaalien markkinoinnista ja yritysyhteistyöstä vastaava TaiK:in viestintäpäällikkö Outi Raatikainen on kiinnostunut kaikista kulttuurin ja talouden rajapintojen mahdollisuuksista - kulttuurivientiasioista ja luovasta pääomasta. Hän haluaa kunnianhimoisesti kertoa TaiK:in tekemisten globaalista vaikuttavuudesta. Arttu-lehden toimituspäällikkönäkin ja kokouksissa pitkin kaupunkia sitä pääsee tekemään. Varsinkin muotoilu istuu lujassa TKK:lta valmistuneessa entisessä arkkitehdissä, joka eksyi kauppakorkeakoulun MBA-ohjelman kautta viestintään. Onneksi maailmankuva on TaiK:issa laajentunut myös valokuvan, kuvataiteen, digitaaliseen median ja elokuvan maailmaan. Rauha löytyy kesänurmikolta.

 

     
 

Tomas Träskman
 

Kuraattori - Smooth Operator

Tomas Ivan Träskman (s. 1970) on taidehistorioitsija, joka työskentelee taiteen, median ja koulutuksen kohtaamispisteessä. Tomas Ivanin suhde nykytaiteen käytäntöihin, muotoiluun ja visuaaliseen kulttuuriin on vahva. Hän on toiminut tuottajana, ohjaajana ja kirjoittajana eri sektoreilla: Tomas Ivan on ohjelmoinut elävän taiteen festivaaleja, ohjannut, editoinut ja lainannut näkemystään erilaisiin tv-dokumentteihin. Hän on tehnyt erilaisia töitä mm. Kiasmalle, Belgradin Cityscapelle (yhdessä artisti Milica Tomicin kanssa), Tukholman Moderna Museetille ja Tampereen lyhytelokuvafestivaaleille. Parhaillaan Tomas Ivan toimii vanhempana lehtorina Sydvästin ammattikorkeakoulussa. Työskennellessään hän tapaa hyräillä Saden 80-luvun klassikon Smooth Operatorin tahtiin.

 

     
 

Jessica Sinikoski
 

Tuotantoassistentti

Lopputyönäyttelyyn osallistuvien opiskelijoiden koordinointia hoitaa tuotantoassistentti Jessica Sinikoski . Jessica valmistui Helsingin yliopistosta kirjallisuustieteilijäksi (FM) vuonna 2003, mutta vaihtoi kirjaimet kuvataiteeseen kulttuurituottajaopintojensa yhteydessä. MoA:ssa hän on mukana jo toista kertaa ja hänen seuraavana projektina häämöttääkin jo Taideteollisen korkeakoulun juhlallinen tohtori- ja maisteripromootio tammikuussa 2007.
Tarvittaessa Jessicalla pelaa palvelu suomen ja englannin lisäksi myös ruotsiksi ja norjaksi!

 

     
 
 

Graafiset suunnittelijat

     
 

Hanna Kurppa
 

Hanna Kurppa on opiskellut graafista suunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa (BA 2000-2003) ja kirjainmuotoilua Haagin kuninkaallisessa taideakatemiassa Hollannissa (MD 2004-2005). Hanna on aikaisemmin toiminut kehitysbiologian tutkijana Helsingissä. Kiinnostus vieraisiin kieliin (mm. venäjä ja hollanti) ja kulttuurihistoriaan johdatti hänet monien mutkien kautta typografian ja kirjainmuotoilun pariin. Hän toimii freelance-graafikkona ja -kirjainmuotoilijana.

 

     
 

Matti Riikonen
 

Matti Riikonen : "Synnyin Porvoossa 28 vuotta sitten. Kiinnostus graafiseen suunnitteluun syntyi aktiivisen sarjakuvaharrastuksen ja Pixiesin levyn kansien johdattelemana. Valmistuin Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 2003, jonka jälkeen olen työskennellyt freelancerina. MA-opinnot (TaiK, graafisen suunnittelun maisteriohjelma) aloitin tänä syksynä. Työni teen Super8-työhuoneella Kalliossa. Graafisen suunnittelun lisäksi minua kiinnostaa olohuonekitarointi ja jalkapallo."

 

     
 

Stina Salin
 

Stina Salin , graafinen suunnittelija, MA-opiskelija, s. 1977. Stina on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen kandidaatiksi vuonna 2002. Hän on opiskelun ohessa tehnyt monipuolisia freelance-töitä, mutta erityisenä intohimona ovat kirjasuunnittelu ja typografia. Inspiraation lähteitä ovat mm. Saul Bassin grafiikka, taiteilija Eduardo Chillidan työt, kaikenlaiset dokumentit ja elämäkerrat, animaatiot sekä erityisesti keskustelut siskojen kanssa. Tavoitteena on päästä tilaan, jossa voi olla tyytyväinen omiin tekeleisiinsä, ja silti kokea uudet työt haastaviksi. Mottona voisi olla "älä jätä mitään huomiseen", mutta tietysti sitä tulee noudatettua liian harvoin.

 

     
 

Suvi Tikka
 

Suvi Tikka valmistui Lahden Muotoiluinstituutista joulukuussa 2003 ja aloitti TaiK:in graafisen suunnittelun maisteriohjelmassa syksyllä 2005. Suvin kiinnostuksenkohteita ovat erityisesti värikkyys, vektorit ja pikselit, ja häntä inspiroivat design, auringonpaiste, musiikki, persoonalliset ihmiset, katumuoti, taide ja alakulttuurit. Tällä hetkellä Suvin elämä on tasapainottelua kahden maanosan ja kulttuurin välillä, sillä hän asuu osittain Australiassa, osittain Suomessa.

 

     
 
 

Näyttelyarkkitehtuuri

     
 

Tuomas Toivonen
 

Tapahtuman näyttelyarkkitehtuurista viime vuonna vastannut Tuomas Toivonen vetää tänä vuonna opiskelijoista koostuvaa festivaaliarkkitehtuuritiimiä, joka muotoilee näyttelyn ja tapahtumien fyysiset ja toiminnalliset puitteet. Säännöt ovat, ettei jo nähtyjä ja tehtyjä ratkaisuja saa toistaa, ja että festivaalin pitää olla mielenkiintoisempi, runsaampi ja kiihottavampi kuin koskaan. Joukkuetta huippusuorituksiin kannustava Tuomas on Suomessa ja Hollannissa opiskellut arkkitehti ja suunnittelija, Anteeksi-ryhmän jäsen sekä Now Officen perustaja.

 

     
 

Ville Haimala

 

Ville Haimala opiskelee tila- ja kalustesuunnittelun koulutusohjelmassa muotoilun osastolla. Opiskelujen lisäksi on hän työskennellyt arkkitehtuurin parissa NOWofficessa ja monissa lyhytaikaisemmissa projekteissa. Arkkitehtuurin vastapainona toimii musiikki, joka vie kaiken jäljelle jäävän ajan.

 

     
 

Lauri Johansson
 

Lauri Johansson opiskelee teollisen muotoilun koulutusohjelmassa, viimeistellen kandiopintojaan. Tuleva muotoilija liikkuu sujuvasti tila- ja esinemaailmojen välillä, huomattava osa hänen töistään liittyy julkiseen tilaan ja sen kalustamiseen. Näyttelyarkkitehtuuri on Johanssonille uusi aluevaltaus, mutta hän uskoo näkemyksiensä ja raikkaiden ideoidensa auttavan tuotantoa luomaan nahkansa kevääksi 2006.

 

     
 

Maija Louekari
 

Maija Louekari suorittaa taiteen maisterin opintojaan Taideteollisessa korkeakoulussa, josta hän valmistui taiteen kandidaatiksi sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun koulutusohjelmasta. Työssään hän haluaa yhdistää muotoilun ja graafisen muotoilun. Hän tekee illustraatioita, graafista suunnittelua ja taiteellisia projekteja. Hän on kiinnostunut ihmisistä ja ympäristöstä, ja saa inspiraationsa yhtä lailla matkustamisesta kuin pienistä arjen huomioista. Yksi hänen elämänsä tärkeimmistä asioista on musiikki.

 

     
 


Sanna Alver, Marco Suvanto
ja Timo Ovaska

 

Verkkosivut

MoA-verkkosivujen laadun takaa Taideteollisen korkeakoulun Virtuaaliyliopisto (aka. Virtu). Virtu avustaa korkeakoulun osastoja ja opettajia joustavan opetuksen toteuttamisessa. Lisäksi se auttaa mm. korkeakoulun tapahtumien verkkosivujen suunnittelussa. Virtun laboratoriossa operoivat tekninen suunnittelija Sanna Alver, visuaalinen suunnittelija Marco Suvanto ja verkkotuottaja Timo Ovaska. Tervetuloa tutustumaan ja kuuntelemaan stereoiden hyräilyä, kahvin ryystämistä sekä sihijuoman kohinaa - www.uiah.fi/virtu.

 

     
 
 

Avustajat

     
 


Sonja Löfström


Timo Vehmaskoski


Niko Venäläinen

 

Sonja Löfström on 23-vuotias tuleva kulttuurituottaja. Menneisyydestä - ja toivottavasti sekä todennäköisesti myös tulevaisuudesta - löytyy elokuvaa, kuvataiteita, taidehistoriaa ja kirjallisuutta. MoAssa mukana nimikkeellä
seminaariassistentti.

Timo Vehmaskoski, av-tuotanto. Olen ammattikorkeakoulun mediatuotannon suuntaumisesta pian valmistuva IT-tradenomi. Festivaalilla seeboilen av-tuotannosta opinnäytetyötäni. Vesi on elementtini ja taiteeni.

Niko Venäläinen opiskelee taideteollista muotoilua ja on opiskellut aikaisemmin Lahden Muotoiluinstituutissa. Hän työskentelee tila- ja esinesuunnittelun parissa sekä on kiinnostunut valosta, valaisinsuunnittelusta, viidakoista, meristä, taivaasta, kaukomaista ja unelmoinnista.

     
 
         
 
         
   
     
Taideteollinen korkeakoulu Mediakeskus Lume